2 Ocak 2012 Pazartesi

Diyarbakır

Diyarbakır Haritası
Diyarbakır il telefon kodu "412" olup, plakası "21" dir. Diyarbakır 2010 yılı verilerine göre 843.460 kişilik nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Diyarbakır'ın yüzölçümü ise 2.060 kilometrekaredir.
Diyarbakır Manzaraları


Diyarbakır şehir merkezi 4 ilçenin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu ilçeler Bağlar, sur, Kayapınar ve Yenişehir'dir. Diyarbakır'ın komşuları Batman, Muş, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Mardin'dir.
Malabadi köprüsü


Diyarbakır yöresinin en ünlü oyunları ise Deliloy, Esmer, Çaçan, Halay, Tekayak, Çiftayak ve Çepik'tir. Davul zurna eşliğinde oynanan bu oyunların herbirinin ayrı bir figürü vardır ve yörenin aşk ıstırap ve aşiret sorunlarını konu almaktadır.
Diyarbakır Büyükşehir


Diyarbakır'da sert bir kara iklimi hüküm sürmektedir. Yazları çok sıcak geçer, fakat güneydoğu toros dağlarının kuzeyden gelen rüzgârlara engel olması ile kışları Doğu Anadolu Bölgesi kadar soğuk olmaz. Diyarbakır'ın doğal bitki örtüsü bozkırdır. Bozkırlar baharda yemyeşil olur fakat havalar ısınınca sıcaktan kururlar.
Diyarbakır kalesi Surlar


Diyarbakır'ın en önemli akarsuyu Elazığdan doğan Dicle nehridir.

Diyarbakır'da Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Türkler ve Zazalar içiçe yaşadıkları için Diyarbakır mutfağı çeşit yçnünden oldukça zengindir. Diyarbakır'ın en ünlü yemekleri lahmacun, kaburga dolması, meftune, ciğer kebabı, sac tava ve kadayıftır.
Diyarbakır Lahmacunu
Aynı zamanda diyarbakır ilimiz, karpuzlarıyla da çok ünlüdür. Türkiyenin en güzel karpuzları diyarbakır'da yetiştirilmektedir.
Diyarbakır Karpuzu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder