Niğde Haritası |
Niğde'nin yüzölçümü 14.294 km² olup, nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 560.386 'dır.
Kapalı Çarşı |
Niğde'nin İlçeleri
Niğde Merkez, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik, Ulukışla
Niğde Şehir Merkezi |
Niğde'nin Tarihî ve Turistik Yerleri
Ihlara Vadisi, Güzelyurt; Çiftehan ve Ziga Kaplıcaları; Ihlara İçmesi; Gökbez Kaya Kabartması; Konaklı Yeraltı Kenti; Andaval Kilisesi; Gümüşler Manastırı; Niğde Kalesi; Aksaray ve Bor Ulucamileri; Akmedrese, Zinciriye Medresesi; Alaeddin, Sungurbay, Hanım, Şeyh İlyas ve Paşa camileri; Dışcami, Sarıcami; Şah Mescidi, Niğde Bedesteni; Alay, Sultan, Ağzıkara ve Öküz Mehmed Paşa hanları; Hüdavend Hatun Kümbeti; Gündoğdu Türbesi; Niğde Müzesi
Gümüşler Manastırı |
Niğde'nin Coğrafî Yapısı
Niğde ilinin büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin, güney ve güneydoğu bölümleri ise Akdeniz Bölgesi'nin sınırları içindedir. Çok eski bir yerleşim alanı olan Niğde yöresindeki Ihlara Vadisi, zengin doğal ve arkeolojik değerleriyle ünlüdür.
Alaaddin Camii |
Niğde İli son yıllarda yönetim açısından bazı değişikliklere uğradı. Niğde'nin kuzeybatı kesiminde kalan topraklar sonraları Aksaray iline bağlandı. Daha önce Niğde'ye bağlı bir ilçe olan bu yeni ilin sınırları içine giren yönetim birimleri Aksaray, Ortaköy, Ağaçören, Güzelyurt, Sarıyahşi, Eskil ve Gülağaç ilçeleridir.
Aksaray İli yakın bir tarihte kurulduğundan Niğde İli içinde anlatılmış, konumu ise Niğde il haritasında gösterilmiştir.
Niğde Tarihi Yerleri |
Büyük bölümü orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşan il topraklarının kuzey, orta, güney ve güneydoğu kesimleri dağlıktır. Güney ve güneydoğu kesimini Orta Toroslara bağlı Bolkar Dağları ve Aladağlar; orta kesimini sönmüş yanardağ dizisi oluşturan Melendiz-Hasan Dağları, kuzey kesimini de Ekecek Dağı engebelendirir. İlin en yüksek noktası, Aladağlar'da yüksekliği 3.756 metreye ulaşan Demirkazık doruğudur. Aladağlardaki Lorut Dağı ile Hasan Dağı ilde yer alan diğer önemli yükseltilerdir. Geniş alanlar kaplayan düzlüklerden başlıcaları Aksaray Ovası ile Konya Ovası'nın doğu kesimini oluşturan Ereğli Ovası'nın Bor kenti yakınlarına kadar sokulan kuzeydoğu bölümüdür. Aksaray ve Ereğli ovalarını birbirinden ayıran Obruk Yaylası hayvancılık açısından büyük önem taşır. İlin orta kesimindeki topraklar, eski bir yanardağ olan Melendiz Dağı'nın püskürttüğü tüflerden oluşur. Ihlara Vadisi kalınlığı yer yer 100 metreyi bulan bu tüflü arazinin Melendiz Çayı tarafından yarılması sonucunda oluşmuştur.
Niğde ili topraklarından kaynaklanan sular çeşitli havzalara doğru akar. Ekecek Dağının kuzey yamaçlarından doğan sular, il sınırları dışından geçen Kızılırmak aracılığıyla Karadeniz'e, güney ve güneydoğu kesimlerinden çıkan sular ise Seyhan Irmağı aracılığıyla Akdeniz'e ulaşır. Melendiz Dağı'nın kuzey yamaçlarından kaynaklanan Melendiz çayı ile, başlangıç kollarını Ekecek Dağı'nın batı ve kuzeybatı yamaçlarından alan Peçeneközü deresi Tuz Gölü'ne dökülür. Aladağlar'ın kuzeybatı yamaçlarından çıkan bazı küçük dereler Sultansazlığına ulaşırken, Bolkar Dağları'nın kuzey yamaçlarından doğan bazı küçük akarsular da Konya Kapalı Havzası'ndaki sığ su birikintileri ile bataklıklarda sona erer. tuz Gölü2nün güney ve güneydoğu kesimleri ile Hirfanlı baraj gölünün güneydoğu kesimi il sınırları içindedir. Niğde ilinde çukur yerleşim ya da mağaraların suyla dolamsı sonucu oluşan birçok küçük obruk gölününyanısıra bazı yapay göller de vardır. Başlıca yapay göller Mamasun, Gebere, Gümüşler ve Akkaya baraj gölleridir.
Niğde'nin İklimi ve Bitki Örtüsü
Güneydoğudaki yüksek Orta Toroslar'ın Akdeniz etkilerinden kapattığı Niğde ili kara ikliminin etkisi altında kalır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama yağış miktarı 400 mm'yi aşmayan Niğde iline, en çok ilkbaharda yağış düşer.
Genel olarak orman açısından yoksul olan ilin güneydoğu kesimindeki dağlık alanlarda kızılçam ve karaçam topluluklarına rastlanır. Bazı kesimleri yarı çöl niteliği taşıyan ilin doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir.
Niğde'nin Ekonomisi
1985'te halkının %70'e yakın kısmı köylerde yaşayan Niğde ilinde ekonomi tarıma dayalıdır. Patates, şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, soğan, ayçiçeği ve nohut en çok yetiştirilen ürünlerdir. Elma, üzüm, kavun, karpuz, domates ve lahana ise yetiştirilen meyve ve sebzelerin başında gelir. İlde çok sayıda koyun yetiştirilir.
Dünyaca Ünlü Niğde Elması |
Niğde'de sanayi fazla gelişmemiş durumdadır. Şeker, un, şarap, süt ürünleri, yün ipliği, halı, çimento, yedek parça, tuğla ve kiremit, fabrikaları ildeki başlıca sanayi kuruluşlarıdır.
Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin sayılan Niğde'de altın-gümüş, kurşun-çinko, demir-civa yatakları vardır. aksaray yöresinde tuz üretimi yapılır.
Niğde ilinin ülke ulaşımında önemli bir yeri vardır. E-5 Karayolu ile Kayseri, Konya ve Karaman gibi merkezleri Akdeniz kıyısına bağlayan demiryolları il topraklarından geçer. Ihlara Vadisi ile Güzelyurt, ilin başlıca turistik yörelerindendir.
Niğde'nin Yöresel Yemekleri
mangır çorbası |
Kenger aşı, cılbalı aş, pancarlı aş, çakmak, domalan boranisi, karlamaç, köfter, mangır çorbası, oğma çorbası, söğürme, tirit, çılbır, üzüm boranisi, zerde, nohutlu kuru etli çanak, tatlı dürüm, göğ domates musakkası, Niğde tavası, sütlü çorba, ekşili pırasa çorbasıdır.
söğürme |