Afyonkarahisar'ın yüzölçümü 14.230 km², Nüfusu ise 666.978 dir.
Afyonkarahisarın plaka numarası "03" olup, Telefon kodu ise "272" dir.
Akarsuları : Akarçay, Aksu deresi, Seyitler çayı, Çayözü deresi, Çay deresi, Kali çayı dır.
Gölleri : Akşehir gölü, Eber gölü, Karamık gölü, Acı göl, Işıklı gölü dür.
Afyonkarahisar Hakkında Bilgi
Afyonkarahisar, Türkiye'nin Ege bölgesinde yer almaktadır. Komşuları,
Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya'dır. Afyankarahisar
il merkezi nüfusu 181 bin, ilçe ve köylerle birlikte toplam nüfus ise
901 bindir.
Başlıca dağları ; Sultan dağları, Akdağ, Emir dağları,
Kumalar dağı, Ahır dağı, Kızılçal Dağı, Paşa dağı, Kasım dağı, Kirseli
dağı, İlbulak dağı, Asar dağı, Eyerli dağı dır.
Afyon'un İlçeleri
Afyonkarahisar (Merkez), Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, İhsaniye, İscehisar, Sandıklı, Sincanlı, Sultandağı, Şuhut.
Afyon'un Tarihî ve Turistik Yerleri
Frig Kaya Anıt Mezarları, Afyonkarahisar Kalesi, Gazlıgöl ve Sandıklı Kaplıcaları, Ulu Camii, Gedik Ahmed Paşa Külliyesi, Arkeoloji Müzesi, Kocatepe ve Zafer Anıtları.
Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nde Kusura, Yazılıkaya ve
Hacılar'dan çıkarılmış tarih öncesi buluntular ile Hitit, Frig, Lidya,
Roma ve Bizans dönemlerinin yapıtları yer alır. Gedik Ahmed Paşa
Medresesinde ve Afyonkarahisar Etnografya Müzesi'nde de Türk-İslam
sanatından örnekler ve Afyonkarahisar çevresinden derlenenetnografya
yapıtları sergilenir.
Dünyanın yün borsası Afyon'un Bolvadin ilçesindedir. Sandıklı ve Şuhut ilçeleri ise patatesi ile ünlüdür.
Afyondaki
bazı ünlü kaplıcalar ise şunlardır. Bolvadin Heybeli kaplıcası,
Gazlıgöl Kaplıcası, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Ömer Gecek Kaplıcası.
Afyon'un Coğrafî Yapısı
Afyonkarahisar İli'nin toprakları, Ege Bölgesi'nin denize dik uzanan dağları arasında sıkışıp kalmış bir yayla görünümündedir. Bu toprakların yarıya yakını dağlıktır. Güneyde Toroslar'ın uzantısı olan Sultan Dağları'nın Afyonkarahisar sınırlarına giren ucu, Isparta ile doğal sınır oluşturan Karakuş Dağlarıyla 90 °C lik bir açı yaparak kesişir. Emir Dağları ile Sultan Dağları arasında, Akşehir ve Eber Gölleri'nin yer aldığı kapalı bir havza vardır. Sandıklı Dağları güneyde Afyon ovasına kadar uzanır. sultan Dağları üzerindeki Topraktepe Doruğu 2.581 metre yüksekliğiyle ilin en yüksek noktasıdır.
Deniz seviyesinden 1.000 metre kadar yükseklikteki ovalar il topraklarının yaklaşık beşte birini kaplar. Akarsu vadileriyle yarılmış, tarıma elverişli olan bu ovaların başlıcaları Dinar, Dombayova, Sandıklı, Küçük ve Büyük Sincanlı, Şuhut ve Afyon Ovaları'dır.
İl topraklarını sulayan küçük akarsuların en önemlileri Kûfi Çayı ile Akarçay'dır. Bu çayların ve kollarının taşıdığı alüvyonlarla zenginleşen ovalar verimli tarım alanlarıdır. Kûfi Çayı Sandıklı- Dinar ovalarının sularını toplayarak Büyükmenderes'e boşaltır. Taşıdığı su miktarı mevsimlere göre değişen bu çay yazın iyice yatağına çekilir. yağışlı mevsimlerde ise taşkınlara yol açar. Afyonkarahisar kapalı havzasından çıkarak Eber Gölü'ne dökülen Akarçay ise Şuhut Ovası'ndan doğan Kali Çayı ile, Sincanlı Ovası'ndan doğan Bacak deresini alır. Yaz aylarında kuruyacak duruma gelen Akarçay ve kolları da ilkbaharda taşkın tehlikesi yaratır. Kali Çayı üzerinde Selevir Barajı çok küçük bir akarsu olduğu halde baharda iyice kabaran Seyitler Çayı üzerinde de Seyitler Barajı kurularak sel sularının zararları önlenmiştir.
Afyonkarahisar ilinin sınırları içinde üç göl vardır. İlin doğusundaki Eber Gölü, kıyıları sazlık ve kamışlık olan sığ bir göldür. Denizden 995 metre yükseklikteki bu göl sularını küçük bir akarla Akşehir Gölü'ne boşaltır. Yarısı Konya, yarısı Afyonkarahisar sınırları içinde kalan Akşehir Gölü'nün suları ise tuzludur. Burdur çöküntü havzasında oluşan Acıgöl, Denizli ile Afyonkarahisar arasında sınır çizer.
Afyonkarahisar'ın İklimi ve Bitki Örtüsü
Afyonkarahisar'ın iklimi, kışlarının soğuk ve kar yağışlı, yazlarının sıcak ve kurak olmasıyla Ege Bölgesinden çok İç Anadolu'nun bozkır iklimine benzer. İlkbahar ve sonbaharda yağışlar yağmur biçiminde gerçekleşir. İlin ortalama yıllık yağış miktarı 455 mm'dir. En çok yağış Mayıs Ayında, en az yağış Ağustos ayında düşer.
İklim koşullarının etkisiyle ilin bitki örtüsü de daha çok bozkır özellikleri gösterir. Dağların batıya bakan yamaçlarında ormanlıklar yer alırken, yaylalar bozkır görünümündedir. Ormanlar il topraklarının %10'unu oluşturur.
Afyonkarahisar'ın Ekonomisi
Tarım ve hayvancılık ilin başlıca geçim kaynağıdır. Ekilebilir toprakların en az üçte ikisinde başta buğday ve arpa olmak üzere tahıl yetiştirilir. Daha çok yöre halkınca tüketilen bu tahılların dışında ilin gelir getiren en önemli tarımsal ürünü haşhaştır. Türkiye haşhaş üretiminin yarısını Afyonkarahisar sağlar. Haşhaş kapsüllerinden tıpta yararlanılan afyon tohumlarından ise yağ çıkarılır. Küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Şekerpancarı, ayçiçeği ve patates de ilin başlıca tarımsal ürünleridir.
İldeki hayvan varlığının yarıya yakınını koyun oluşturur. Yünü değerli olan tiftik keçisi yetiştiriciliği de gelişmiştir.
Yurdun her yanına bağlanan kara ve demiryolları üzerinde olmasına karşın Afyonkarahisar'da sanayi gelişmemiştir. En büyük kuruluşlar devlet yatırımları olan çimento ve şeker fabrikalarıdır. Demiryolu yapımında kullanılan beton travers, ilaç sanayisi için Afyon sütünü işleyen alkaloit, et ve süt hayvanı yetiştiriciliğini geliştirmek için kurulan yem, göllerin saz ve kamışlarını değerlendiren selüloz, malt, halı ipliği, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun tereyağı ve peynir fabrikaları et kombinası ilde yer alan öteki sanayi işletmeleridir. 2000 yıllık tarihi olan mermercilik bugünde il ekonomisi için önem taşır.
Afyonkarahisar'ın şifalı yeraltı suları efsanelere konu olmuştur. İlin hemen her yarinden fışkıran bu yeraltı suları günümüzde de içme ve kaplıca olarak değerlendirilir. Özellikle Gazlıgöl ve Sandıklı kaplıcalarında sağlık turizmi gelişmektedir. Mineraller yönünden zengin olan Afyonkarahisar madensuyu Kızılay işletmelerinde şişelenerek tüm yurtta satılır.
Haydarpaşa'dan güneye inen demiryolu afyon'u bir uçtan öbür uca kadar keser. İl merkezi tam anlamıyla bir kavşak yeridir. Ankara ve İstanbul'dan gelen trenler burada batıya ve güneye yönelir. Karayolları açısından da hemen hemen bölgedeki bütün yolların birleştiği yerdir.
Kaymağıyla ünlü Afyon ili, et, tavuk ve yumurtacılıkta oldukça
gelişmiştir. Mermer ve traverten taşında dünyanın önde gelen
üreticilerindendir. Haşhaşın anavatanı afyonkarahisardır.İsce hisar
ilçesinden dünyanın en kaliteli beyaz mermeri çıkmaktadır.
Afyonkarahisar Oteller
Güral Afyon Wellness Convention
İzmir Yolu 7.km
Afyon - Afyon Merkez
Oruçoğlu Termal Otel Resort
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar
Oruçoğlu Termal Otel Resort
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar
Anemon Afyon Spa Convention Center
İzmir Yolu 7.km
Afyon - Afyon Merkez
Korel Termal Otel Resort Spa
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar
Gürses Termal Otel
Sandıklı
Afyon - Karahisar
Safran Thermal Resort Sandıklı
Hüdai Kaplıcaları
Afyon - Sandıklı
İkbal Deluxe Termal Otel
İzmir Karayolu
Afyon - Karahisar
Özgül Termal Tatil Köyü
Afyon - Gazlıgöl
Sandıklı Park Termal Otel
Hüdai Kaplıcaları
Afyon - Sandıklı
En Popüler Afyon Otelleri
Güral Afyon Wellness Convention
Anemon Afyon Spa Convention Center
Korel Termal Otel Resort Spa
Oruçoğlu Termal Otel Resort
Safran Thermal Resort Sandıklı
Gürses Termal Otel
Özgül Termal Tatil Köyü
Sandıklı Park Termal Otel
İkbal Deluxe Termal Otel
Afyonkarahisar'ın Yöresel Yemekleri
Enginar dolması, paça, keşkek, kaymaklı güllaç, Afyon böreği, Göce köftesi, Afyon lokumu, taze Göce tarhanası, haşhaşlı katmer, nişan kurabiyesi, Afyon kebabı, mercimekli bükme, haşhaşlı şepit tatlısı, erişte baklavası, su muhallebisi, gülvarak, kaymaklı ekmek kadayıfı, kuşburnulu muhallebi,patlıcan böreği, kavurmalı
patkcan kebabı, patkcan kül, imam bayıldı, patlıcan köftesi, maydanoz
musakka, Mekke göllesi sayılabilir.
Od yanar kazan bilir, Yol halin ozan bilir, Geceyi hastadan sor, Gurbeti gezen bilir... Bütün illerin telefon kodu, plakası, haritası, manzara resimleri, coğrafyası, ekonomisi, tarihi ve turistik yerleri, iklimi ve bitki örtüsü, yöresel yemekleri ve daha fazlası...Kısacası bütün illeri tanıyabilmek için buraya bakmanız yeterli olacaktır.
18 Aralık 2011 Pazar
Adıyaman
Plaka numarası "02" olan adıyaman ilimizin, telefon alan kodu "416" dır.
Adıyaman'ın nüfusu 430.728, Adıyaman'ın yüzölçümü ise 7.614 km² dir.
Adıyaman'ın İlçeleri
Adıyaman (Merkez), Besni, Çelikhan, Gergeri Gölbaşı, Kâhta, Samsat
Adıyaman'ın Tarihî ve Turistik Yerleri
Adıyaman, Kâhta ve Besni Kaleleri, Adıyaman Müzesi, Cendere Köprüsü, Nemrut Dağı Kalıntıları, Karakuş Tepesi, Pirin (Perre) ve Gümüşkaya Mağaraları, Gölbaşı gölleri.
Adıyaman'ın Coğrafî Yapısı
Toroslar'ın güneydoğu uzantıları içinde yer alan il toprakları genel olarak dağlık ve yaylalıktır. Malatya Dağları adını alan güneydoğu Toroslar'ın batı uzantıları ilin kuzeyini kaplar. Kuzeye gisildikçe yüksekliği artan Malatya Dağlarının birçok tepesi 2.000 metreyi aşar. Akdağ 2.551 metreye ulaşan doruğuyla bu dağların en yüksek noktasıdır. 2.150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı Kommagene Krallığı'nın tapınak kalıntıları olan , taştan yapılmış çok sayıdaki tanrı başlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Nemrut Dağı'nın doruğundan bakıldığında yalnız Adıyaman değil, Urfa ve Dyarbakır toprakları da görülebilir. Bu dağların eteklerindeki çayırlıklar hayvan otlatmaya elverişlidir. İl topraklarının ancak % 10 unu kaplayan ovaların en önemlileri yaklaşık 815 km'lik bier alana yayılan Kâhta ve Adıyaman ovalarıdır.
İlin en önemli akarsuyu olan Fırat, Malatya Dağları'nın güney yamaçlarından doğan bütün akarsuları toplayarak ormanlarla kaplı derin boğazlar içinde akar. Fırat ırmağı üzerinde yapılmakta olan Atatürk barajı tamamlandığında ülkenin en büyük barajı olacaktır. Oluşacak baraj gölünün yatağı Adıyaman kentinin 5 km yakınına kadar uzanacağı ve birçok yerleşim yeri yerleşkeler kurulmaktadır. Batıdaki Gölbaşı göllerinden doğan ve Kahramanmaraş topraklarına geçerek Ceyhan'a karışan Aksu dışındaki bütün akrsular Fırat'a akar. Göksu, Kalburcu ÇAyı, Kâhta Çayı ve Ziyaret Çayı Fırat'a katılan önemli akarsulardır.
Adıyaman ilinin sınırları içinde 4 küçük göl vardır. Gölbaşı gölleri adıyla anılan Gölbaşı, Azaplı ve İnekli adındaki üç göl Toroslar üzerinde oluşmuş kaya gölleridir. Yağışlı aylarda taşarak birleşen bu göllerde bol miktarda balık bulunur. Kâhta Çayı'nın çıktığı Abdülharap Gölü ise ulaşılması güç dağlık bir bölgededir ve ormanlarla çevrilidir.
Adıyaman'ın İklimi ve Bitki Örtüsü
Adıyaman ilinde genel olarak, bütün Güneydoğu Anadolu'da egemen olanbozkır iklimi görülür. Bununla birlikte yüzey biçimlerinde görülen iki ayrı bölge özelliği iklime de yansımıştır. Kuzeydeki dağlık topraklarda kışlar soğuk ve çok karlı, yazlar serindir. Gece ile gündüz arasında büyük sıcaklık farkları vardır. En çok kar alan yer ilin kuzeydoğu bölümüdür. Dağlık bölgenin alçalarak sona erdiği güneydeki yaylalarda kışlar ılık, yazlar sıcak ve kurak geçer. Gölbaşı'nın küçük bir bölümünde Akdeniz iklimine rastlanır. Adıyaman'da en çok yağış Ocak ayında, en az yağış da Ağustos ayında düşer.
Ormanlar il topraklarının %17'sini kaplar. Dağlık yörelerde meşelik ve fundalık olan orman alanlarında fundalıklar daha geniş yer tutar. Otlakların bulunduğu yaylalar hayvancılığı ilin başlıca geçim kaynağı durumuna getirmiştir.
Adıyaman ili av hayvanları yönünden oldukça zengindir. Su boylarında ve göl kıyılarında keklik, yabanördeği ve yabankazı görülür. Gölbaşı çevresinde ve yükseklerde de yabandomuzu oldukça boldur.
Coğrafi konumu bakımından, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Fırat nehri batısında yer almaktadır. Adıyaman,insanlık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bir tanesi de Kommagene Krallığına ait kalıntılardır. Kommagene Krallığına ait bu kalıntılar Adıyaman'ın Nemrut Dağında bulunmaktadır.Adıyamanın nüfusu hızla artış göstererek 2010 yılında 203 bine yaklaşmıştır.
Adıyaman'ın Ekonomisi
Adıyaman'da nüfusun %88 inin geçim kaynağı tarımsal üretim ve hayvancılıktır. Buğday, arpa, pirinç gibi tahıllar, tütün, pamuk, şekerpancarı gibi sanayi bitkileri, nohut, kırmızı mercimek gibi baklagiller yetiştirilir. Üzüm, elma, armut, incir gibi meyveler ve antepfıstığı ilin başlıca ürünleridir. Adıyaman'ın Besni ilçesinde 25 çeşit üzüm yetiştirilir. Bu üzümlerden yurt çapında tanınan güzel kokulu pekmezler yapılır. Gölbaşında üretilen şekerpancarı da Malatya Şeker Fabrikasında işlenir.
İlin en önemli sanayi kuruluşu Çimento fabrikasıdır. Bunun yanısıra dokuma fabrikaları, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun peynir ve tereyağı fabrikaları, Türkiye Et ve Belık Kurumu'nun soğuk hava depoları vardır.
Adıyaman'da petrol, krom ve bakır madenleri bulunur. 1958'den bu yana il merkezi yakınındaki Toybelen'de petrol çıkarılmaktadır. Türkiye petrollerinin 38 petrol kuyusundan günde 1500 varil petrol elde edilir. 1988'de Adıyaman kenti yakınlarında açılan bir kuyudan da petrol çıkmıştır.
Adıyaman'a 5 km uzaklıktaki Pirin köyü mağaraları eski Perre uygarlığından kalmadır. Bu mağaralar Roma döneminde mezar olarak kullanılmıştır. 1982'de açılan Adıyaman Müzesinde kazı buluntuları, Roma ve Selçuklu paraları, süs eşyaları sergilenmektedir.
Adıyaman Oteller
Otel Grand İsias
Bozdoğan Otel
Otel Grand İsias
Hotel Nemrut
Otel Antiochos
Adıyaman Serhat Hotel
Serdaroğlu Hotel
Adıyaman'ın Yöresel Yemekleri
Adıyaman yemekleri çevre illere benzerlik gösterir. Yemeklerin temelini, et, buğday ürünleri,bakliyat ve sebze oluşturur. En ünlü yemekleri Meyir çorbası, Alaca çorbası, malhıta çorbası, Adıyaman tavası, parmak kebap, kel köfte, yarpuzlu köfte dir.
Adıyaman'ın nüfusu 430.728, Adıyaman'ın yüzölçümü ise 7.614 km² dir.
Adıyaman'ın İlçeleri
Adıyaman (Merkez), Besni, Çelikhan, Gergeri Gölbaşı, Kâhta, Samsat
Adıyaman'ın Tarihî ve Turistik Yerleri
Adıyaman, Kâhta ve Besni Kaleleri, Adıyaman Müzesi, Cendere Köprüsü, Nemrut Dağı Kalıntıları, Karakuş Tepesi, Pirin (Perre) ve Gümüşkaya Mağaraları, Gölbaşı gölleri.
Adıyaman'ın Coğrafî Yapısı
Toroslar'ın güneydoğu uzantıları içinde yer alan il toprakları genel olarak dağlık ve yaylalıktır. Malatya Dağları adını alan güneydoğu Toroslar'ın batı uzantıları ilin kuzeyini kaplar. Kuzeye gisildikçe yüksekliği artan Malatya Dağlarının birçok tepesi 2.000 metreyi aşar. Akdağ 2.551 metreye ulaşan doruğuyla bu dağların en yüksek noktasıdır. 2.150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı Kommagene Krallığı'nın tapınak kalıntıları olan , taştan yapılmış çok sayıdaki tanrı başlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Nemrut Dağı'nın doruğundan bakıldığında yalnız Adıyaman değil, Urfa ve Dyarbakır toprakları da görülebilir. Bu dağların eteklerindeki çayırlıklar hayvan otlatmaya elverişlidir. İl topraklarının ancak % 10 unu kaplayan ovaların en önemlileri yaklaşık 815 km'lik bier alana yayılan Kâhta ve Adıyaman ovalarıdır.
İlin en önemli akarsuyu olan Fırat, Malatya Dağları'nın güney yamaçlarından doğan bütün akarsuları toplayarak ormanlarla kaplı derin boğazlar içinde akar. Fırat ırmağı üzerinde yapılmakta olan Atatürk barajı tamamlandığında ülkenin en büyük barajı olacaktır. Oluşacak baraj gölünün yatağı Adıyaman kentinin 5 km yakınına kadar uzanacağı ve birçok yerleşim yeri yerleşkeler kurulmaktadır. Batıdaki Gölbaşı göllerinden doğan ve Kahramanmaraş topraklarına geçerek Ceyhan'a karışan Aksu dışındaki bütün akrsular Fırat'a akar. Göksu, Kalburcu ÇAyı, Kâhta Çayı ve Ziyaret Çayı Fırat'a katılan önemli akarsulardır.
Adıyaman ilinin sınırları içinde 4 küçük göl vardır. Gölbaşı gölleri adıyla anılan Gölbaşı, Azaplı ve İnekli adındaki üç göl Toroslar üzerinde oluşmuş kaya gölleridir. Yağışlı aylarda taşarak birleşen bu göllerde bol miktarda balık bulunur. Kâhta Çayı'nın çıktığı Abdülharap Gölü ise ulaşılması güç dağlık bir bölgededir ve ormanlarla çevrilidir.
Adıyaman'ın İklimi ve Bitki Örtüsü
Adıyaman ilinde genel olarak, bütün Güneydoğu Anadolu'da egemen olanbozkır iklimi görülür. Bununla birlikte yüzey biçimlerinde görülen iki ayrı bölge özelliği iklime de yansımıştır. Kuzeydeki dağlık topraklarda kışlar soğuk ve çok karlı, yazlar serindir. Gece ile gündüz arasında büyük sıcaklık farkları vardır. En çok kar alan yer ilin kuzeydoğu bölümüdür. Dağlık bölgenin alçalarak sona erdiği güneydeki yaylalarda kışlar ılık, yazlar sıcak ve kurak geçer. Gölbaşı'nın küçük bir bölümünde Akdeniz iklimine rastlanır. Adıyaman'da en çok yağış Ocak ayında, en az yağış da Ağustos ayında düşer.
Ormanlar il topraklarının %17'sini kaplar. Dağlık yörelerde meşelik ve fundalık olan orman alanlarında fundalıklar daha geniş yer tutar. Otlakların bulunduğu yaylalar hayvancılığı ilin başlıca geçim kaynağı durumuna getirmiştir.
Adıyaman ili av hayvanları yönünden oldukça zengindir. Su boylarında ve göl kıyılarında keklik, yabanördeği ve yabankazı görülür. Gölbaşı çevresinde ve yükseklerde de yabandomuzu oldukça boldur.
Coğrafi konumu bakımından, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Fırat nehri batısında yer almaktadır. Adıyaman,insanlık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bir tanesi de Kommagene Krallığına ait kalıntılardır. Kommagene Krallığına ait bu kalıntılar Adıyaman'ın Nemrut Dağında bulunmaktadır.Adıyamanın nüfusu hızla artış göstererek 2010 yılında 203 bine yaklaşmıştır.
Adıyaman'ın Ekonomisi
Adıyaman'da nüfusun %88 inin geçim kaynağı tarımsal üretim ve hayvancılıktır. Buğday, arpa, pirinç gibi tahıllar, tütün, pamuk, şekerpancarı gibi sanayi bitkileri, nohut, kırmızı mercimek gibi baklagiller yetiştirilir. Üzüm, elma, armut, incir gibi meyveler ve antepfıstığı ilin başlıca ürünleridir. Adıyaman'ın Besni ilçesinde 25 çeşit üzüm yetiştirilir. Bu üzümlerden yurt çapında tanınan güzel kokulu pekmezler yapılır. Gölbaşında üretilen şekerpancarı da Malatya Şeker Fabrikasında işlenir.
İlin en önemli sanayi kuruluşu Çimento fabrikasıdır. Bunun yanısıra dokuma fabrikaları, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun peynir ve tereyağı fabrikaları, Türkiye Et ve Belık Kurumu'nun soğuk hava depoları vardır.
Adıyaman'da petrol, krom ve bakır madenleri bulunur. 1958'den bu yana il merkezi yakınındaki Toybelen'de petrol çıkarılmaktadır. Türkiye petrollerinin 38 petrol kuyusundan günde 1500 varil petrol elde edilir. 1988'de Adıyaman kenti yakınlarında açılan bir kuyudan da petrol çıkmıştır.
Adıyaman'a 5 km uzaklıktaki Pirin köyü mağaraları eski Perre uygarlığından kalmadır. Bu mağaralar Roma döneminde mezar olarak kullanılmıştır. 1982'de açılan Adıyaman Müzesinde kazı buluntuları, Roma ve Selçuklu paraları, süs eşyaları sergilenmektedir.
Adıyaman Doğa Manzaraları |
Otel Grand İsias
Bozdoğan Otel
Otel Grand İsias
Hotel Nemrut
Otel Antiochos
Adıyaman Serhat Hotel
Serdaroğlu Hotel
Adıyaman'ın Yöresel Yemekleri
Adıyaman yemekleri çevre illere benzerlik gösterir. Yemeklerin temelini, et, buğday ürünleri,bakliyat ve sebze oluşturur. En ünlü yemekleri Meyir çorbası, Alaca çorbası, malhıta çorbası, Adıyaman tavası, parmak kebap, kel köfte, yarpuzlu köfte dir.
Adıyaman'ın En Ünlü Yemekleri |
Adana
Adana ili Seyhan Köprüsü |
Adana'nın İlçeleri
Adana (Merkez), Aladağ, Bahçe, Ceyhan, Düziçi, Feke, İmamoğlu, Kadirli, Karaisalı, Karataş, Kozan, Osmaniye, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık.
Adana'nın Tarihî ve Turistik Yerleri
Aslantaş Piknik Yeri, Karatepe Milli Parkı ve Açık Hava Müzesi, Adana ve Anavarza Kaleleri, Ulucamii, Akçamescid, Taşköprü, Sarıçam Koruluğu, Seyhan Barajı.
Adana'nın İklimi ve Bitki Örtüsü
Adana'nın iklimi yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlıdır. Adana ilinin dağlık kesim dışındaki bölgelerinde tipik bir Akdeniz iklimi egemendir. Bu iklim tipinin özelliği olan sıcak ve kurak yaz aylarında gölgedeki sıcaklığın 40 dereceyi aştığı çok olur. Dağlık kesime doğru çıkıldıkça sıcaklık azalır., yağışlar artar. bu nedenle Adana ilinde bütün yılın ortalaması 18°C iken, kuzey komşusu olan Kayseri ilinde bu değer 10°C 'ye düşer. Yine Akdeniz ikliminin etkisiyle Adana ilinin alçak kesimlerinde kışlar ılık ve yağışlıdır. Bu kesimde hava sıcaklığı sıfırın altına pek düşmediği için, kar yağan yılların sayısı kayda geçecek kadar azdır. Hatta eski kayıtlarda 1811 yılında Adana'da Ocak ayında güllerin açtığını yazar.
Bu iklim özellikleri ilin doğal bitki örtüsünü de belirlediğinden, alçak ve yüksek kesimlerdekibitki toplulukları birbirinden çok farklıdır. Akdeniz ikliminin egemen olduğu alçak kesimlerdeki bodur makiler Toroslar'ın eteklerinden başlayarak yerini gür ormanlara bırakır. Ovalar tümüyle tarım alanı olduğundan, doğal bitki örtüsünün en bozulmadan kaldığı yerortadaki eşik alanların tarım yapılmayan kesimleridir.
Adana'nın Coğrafî Yapısı
Adana ilinin doğal yapısı kuzeyden güneye doğru üçe bölünmüş gibidir. Kuzeydeki dağlık bölge, güneydeki ovalar ve bu iki kesim arasında bir geçit oluşturan hafif engebeli eşik alanlar. Yüksekliği çoğu yerde 2.500 metreyi aşan dağlık kesim ortadaki eşik alanlara doğru giderek alçalır ve kıyıdaki alçak ovalarda deniz düzeyine iner.
İl topraklarının hemen hemen yarısını kaplayan bu dağlık kesim Toroslar ve Antitoroslar dağ sistemlerinin uzantısıdır. Kuzeybatıda Orta Torosların parçası olan Aladağlar üzerindeki Güzeller Tepesi, 3.461 metreye ulaşan doruğuyla ilin en yüksek noktasıdır. Tepelere doğru yoğun kızılçam, karaçam ve meşe ormanlarıyla, doruklarında ise yer yer küçük buzul gölleriyle bezenmiş olan Aladağlar'ın çarpıcı bir görünümü vardır. Adanalılar yazın kavurucu sıcaklarında Aladağların serin yaylalarına çıkarlar. Yörük göçmenleri de yazın hayvanlarını Alp çayırlarıyla kaplı olan bu zengin otlaklarda otlatırlar. Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli de Aladağlar üzerindedir. Dağı yaran Çakıt Suyu vadisini izleyerek yaklaşık 3 km boyunca uzanan bu tünel ilin iç bölgelerine geçit verir.
Aladağlar'ın kuzeydoğusunda uzanan Tahtalı dağlar ve ilin güneydoğusundaki Amanos Dağları Adana İli'nin öteki önemli engebeleridir.
Toros Dağları'nın eteklerinden sonra, Akdeniz'e doğru ovalar başlar. Bu ovalar Adana'nın iki yanındaki Hatay ve İçel illerine de taşan uçsuz bucaksız Çukurova'nın parçalarıdır. Bu geniş düzlük Adana il sınırları içinde, doğal engebelerle birbirinden ayrılmış 6 ova oluşturur. Ceyhan, Yüreğir, Missis, Osmaniye, Yumurtalık ve Haruniye Ovalarıdır. Akarsuların taşıdığı alüvyonlarla zenginleşen bu ovalar, yalnız Adana'nın değil bütün Türkiye'nin en bereketli topraklarıdır.
Doğu Toroslardan doğarak Akdeniz'e dökülen Seyhan ve Ceyhan ırmakları Adana ilinin can damarıdır. Uzunlukları 500 km'yi aşan ve ovaya ininceye kadar birçok kolla beslenen bu ırmakların akışı düzenli değildir. Kurak yaz aylarında suları iyice azalır. İlkbharda ise Toroslar'ın eriyen karlarıyla beslenerek yataklarından taşacak kadar artar. Bu ırmakların akışını denetleyerek Adana ovalarını bahar aylarındaki sel baskınlarından korumak ve bölgeye elektrik enerjisi sağlamak için Seyhan ırmağı üzerinde Seyhan Barajı, Ceyhan Irmağı üzerinde de Aslantaş Barajı kurulmuştur.
bu iki akrsuyun sularını biriktiren baraj gölleri de Adana'nın en büyük gölleridir. Bu yapay göllerden başka, ilin Akdeniz kıyılarında Akyatan Gölü, Tuz Gölü gibi birkaç doğal göl bulunur. Bunlar denizin karaya sokulması ve ince bir kıyı şeridiyle kapanması sonucunda oluşmuş lagün ya da denikulağı denen çok küçük acı su gölleridir.
En meşhur yemeği Adana kebabıdır.Meşrubatı ise şalgam suyudur. Bitki örtüsü "maki" dir. Narenciye yönünden çok zengin bir ilimizdir Adana.
İncirlik hava üssü de Adana'da bulunmaktadır. Ülkemizin önde gelen bir kültür ve ticaret merkezi olan Adana 5.620 bin insana ev sahipliği yapmaktadır. Tarıma elverişli topraklarıyla geniş ve düz bir alan (Çukurova) üzerinde bulunmaktadır.
Adana'nın Ekonomisi
Türkiye'nin en verimli ovası olan Çukurova'nın bir bölümü de Adana sınırları içindedir. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının suladığı Çukurova, Adana ilini Türkiye'nin en varlıklı illerinden biri durumuna getirmiştir. Adana'lılar Çukurova'daki pamuk tarımına çok şey borçlu oldukları için pamuğa Ak Altın derler. İlin merkezi olan Adana kentide pamuk tarımına dayalı sanayileşmeyle gelişerek Türkiye'nin dördüncü büyük kenti konumuna yükselmiştir. Her çeşit tarıma elverişli olan bu alüvyonlu ovalarda çok eskiden beri buğday ve pamuk yetiştirilir. Özellikle 19. yy. ikinci yarısında dünya pazarlarının pamuk gereksinimini karşılamak amacıyla gerçekleştirilen atılımlar pamuk tarımını hızla ön plana geçirdi. Tarımda makineleşme, sulama, gübreleme ve yüksek verimli pamuk türlerinin seçilmesiyle başlayan bu gelişme ilin toplumsal yapısını da etkiledi. İl nüfusu bu yoğun tarım için gerekli işgücünü karşılayamaz duruma gelince, Adana çevresine büyük bir mevsimlik işçi göçü başladı. Son yıllarda pamuk tarımına ayrılan alanlar yerini büyük ölçüde buğdaya bırakmış, bir yandan da turunçgil üretimi ve seracılık yaygınlaşmıştır.
Buğday karşısındaki bu gerilemeye karşın, pamuk bugün de Adana ilinin en önemli ürünü ve sanayileşmesinin çekirdeğidir. Bu süreç pamuğu çekirdeğinden ayırmak için kurulan ilk çırçır fabrikalarıyla başlamış, büyük dokuma fabrikalarıyla gelişmiştir. Bugün Adana ilinde pamuklu dokumanın yanısıra, kimya, makine, metal eşya, lastik, gıda ve içki dallarında büyük sanayi kuruluşları vardır.
Adana Oteller
Kuzeyini ve doğusunu Toroslar'ın kapladığı, ülkemizin 5. büyük şehri Adana'da yaylalarda kampçılık, sağlık turizmi, ırmak ve kano turizmi, mağara ve av turizmi gibi alternatif turizmler bulunmaktadır.
Koza Oteli
Otel Koza Adana Şehir Merkezinde rahat ve güvenilir konaklama imkanını ekonomik fiyatlarla sunmaktadır. Ailenizle birlikte evinizdeki huzuru bulabileceğiniz bir mekandır. Otel Koza, Adana içi ulaşıma son derece elverişli bir yerdedir.
Pendosis Otel
Adana'ya bir saat uzaklıkta Pozantı dağ kasabasında, eşsiz bir manzaraya sahip Pendosis Tatil Köyü, konforlu odalar ve süitler ile birlikte mükemmel spor ve dinlenme tesisleri ve ücretsiz park alanı sunmaktadır..
Sedef Otel Adana
Sedef, Adana merkezinde yer alan modern bir oteldir. Türkiye'nin en büyük camisi olan sembolik Sabancı Merkez Camii, otele 2 km'den daha az bir mesafededir. Otelde bay-bayan kuaför ve özel diyet...
Mavi Sürmeli Otel Seyhan
Ülkemizin 4. büyük şehri Adana’da bulunan Otel Seyhan’ın temel ilkesi, önde gelen misafirlerine uluslararası standartlarda beş yıldız konforunu sunmak ve yaşatmaktır. Ülkemizin önde gelen ticaret şehirlerden Adana’nın merkezinde bulunan otelimize ulaşım...
Akkoç Butik Otel
Akkoç Butik Otel, Adana'nın 3 ana arteri Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa Bulvarı ve Atatürk Bulvarı’nın başlangıç noktası Sular mevkisinde yer almaktadır. İş dünyasının Adana’daki evi Akkoç Butik Otel özenle tasarlanmış mimarisi, zevkle...
Grand Adanus Hotel
Bu modern otel, Adana'nın kalbinde, ücretsiz Wi-Fi ve duvara monte edilmiş düz ekran TV'ler içeren konaklama birimleri sunmaktadır. Seyhan Nehri ve Merkez Parkı, Grand Adanus'a 200 metre mesafededir. Grand Adanus Hotel'in..
Otel İnci
Adana Şakirpaşa Havaalanı'na 3 km uzaklıkta yer alan İnci Hotel, Adana'nın iş ve ticaret merkezinde bulunan Kuruköprü Meydanı'na sadece 300 metre mesafede temiz ve bakımlı odalar sunmaktadır. Otelde bir Türk..
Otel Le Grande
Adana merkezinde bulunan bu otelde alakart restoran, 24 saat açık resepsiyon ve döviz bozdurma hizmeti vardır. Otelde, ücretsiz Wi-Fi mevcuttur. Otel Le Grand'ın sade döşenmiş odalarında TV, oturma alanı ve özel..
Adana'nın Yöresel Yemekleri
Adana kebabı birinci sırada yer almakla beraber, daha bir çok yemeği meşhurdur Adana'nın. Bunlardan bir kaç tanesi içli köfte, sarımsaklı köfte (fellah köftesi ), humus, biberli ekmek, analı kızlı, sıkma v.s.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)