K.Maraş Haritası |
Kahramanmaraş'ın yüzölçümü 14.327 km² olup, nüfusu 1985 yılı verilerine göre 840.472 'dir.
Kahramanmaraş'ın İlçeleri
Kahramanmaraş merkez, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Elbistan, Göksun, Pazarcık ve Türkoğlu.
Kahramanmaraş'ın Tarihî ve Turistik Yerleri
Çamlık, Kapıcam, Pınarbaşı, Başkonuş ve Çınar Geçidi orman içi dinlenme yerleri; Maraş, Hurman ve Kız Kaleleri; Karahöyük, Turunçlu ve Ufacıklı köylerindeki tarihi kalıntılar; Kaşanlı köyündeki Kaya Kabartması; Kahramanmaraş, Afşin ve Elbistan Ulucamileri; Taşmedrese; Haznedarlı, Hatuniye ve Himmetbaba camileri; Eshab-ı Kehf Külliyesi; İklime Hatun Mescidi; Taşhan, Tuzhan, Hışırhan ve Kuruhan; Ceyhan ve Körsulu Köprüleri; Kahramanmaraş Müzesi.
Coğrafî Yapısı
Önemli bir bölümü 1.500 metreyi aşan oldukça yüksek bir alan il topraklarını Güneydoğu Toroslara bağlı dağlar engebelendirir. Akarsu vadileriyle yer yer derin biçimde yarılmış olan bu engebeli alanın en yüksek noktası, doğu kesimdeki yüksekliği 3.081 metreye ulaşan Nurhak Dağı'dır. İl topraklarındaki öenmli yükseltilerden Berit Dağı da orta kesimde 3.027 metreye ulaşır. Dağların yüksek kesimlerinde yer alan çayırlarla kaplı sulak yaylalar hayvancılık açısından önem taşır.
Enerji Üretimi |
Kahramanmaraş ilinin alçak kesimlerindeki düzlükler tarıma elverişli alüvyonlu topraklarla kaplıdır. Bunlardan ilin kuzeyinde yer alan Elbistan Ovası Doğu Anadolu Bölgesinin güneyinde ve hemen hemen batı- doğu doğrultusunda uzanan Elbistan- Malatya- Elazığ (Uluova)- Palu- Muş çöküntü alanı dizisinin en batısında yer alır. İlin güney kesiminin doğal yapısını önemli ölçüde Kahramanmaraş-Hatay çöküntü oluğu belirler. Kuzeyde Kahramanmaraş kentinin kuzeydoğusundaki Ahır (Maraş) Dağı'nın güney yamaçlarına dayanan bu çukur alan Hatay ilinin güneyindeki Ziyaret Dağı'na kadar uzanır. Bu çukur alanın il sınırları içindekibölümünde yer alan başlıca düzlükler Kahramanmaraş ve Narlı ovalarıdır.
Kahramanmaraş ilinden kaynaklanan suların büyük bölümü Akdeniz'e, küçük bir bölümü ise Basra Körfezi'ne doğru akar, Ceyhan Irmağı'nın Elbistan kenti yakınındaki Pınarbaşı yöresinden çıktığı kabul edilir. Bu ırmağı besleyen başlıca kollar Hurma, Göksun, Söğütlü ve Aksu çaylarıdır. İlin doğu kesimindeki küçük bir bölümün sularını toplayan Göksu çayı, il sınırları dışında Fırat ırmağına katılır. Kahramanmaraş'ta doğal il yoktur. Sulama amacıyla Aksu Çayı üzerinde kurulan Kartalkaya Barajı'nın ardında suların birikmesiyle bir yapay göl oluşmuştur.
İklimi ve Bitki Örtüsü
Bir geçiş alanında yer alan Kahramanmaraş ilinin kuzey kesimi kara ikliminin, orta ve güney kesimi Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. İklime bağlı olarak bu kesimlerin doğal bitki örtüsünde de farklılıklar görülür. Kuzey kesimdeki dağlar çıplak ve Elbistan Ovası'nın doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündeyken, güneye doğru gidildikçe doğaya yeşillik egemen olur. Dağlık yörelerin alçak kesimlerinde meşelerden, yükseldikçe de kayın, kızılçam, köknar, sedir, karaçam ve ardıçlardan oluşan ormanlara rastlanır. İlin güneyinde Akdeniz kıyısına yaklaşan alçak kesimlerde maki toplulukları görülür.
Ekonomi
Kahramanmaraş halkının yarısından çoğu kırsal kesimlerde yaşar. İlde yetiştirilen başlıca ürünler buğday, şekerpancarı, arpa, üzüm, baklagiller, çiğit, pamuk, elma ve domates ile patlıcan ve zeytindir.
Canlı hayvan ticaretinden önemli miktarda gelir elde edilen Kahramanmaraş ilinde çok sayıda koyun, kılkeçisi ve sığır yetiştirilir. Başlıca hayvansal ürünleri deri ve süt olan ilde tavukçuluk ile arıcılık da yapılır. İl tarımının gelişmesine katkıda bulunan başlıca kuruluş Kahramanmaraş Tarım İşletmesidir.
Kahramanmaraş ilindeki sanayi tesislerinin çoğu tarım ve orman ürünlerini işleyen fabrikalardan oluşur. Başlıca sanayi kuruluşları un, bitkisel yağ, şeker, süt ürünleri, yem, çırçır, iplik, dokuma, yonga levha kaplama, inşaat demiri, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
Elektrik enerjisi elde etmek amacıyla Ceyhan Irmağı üzerinde kurulan Menzelet ve Sır Barajları yapılmıştır. İlin doğal değerleri arasında yer alan geyikler için Başkonuş'ta bir koruma alanı kurulmuştur. Yeraltı kaynakları açısından oldukça zengin sayılan il topraklarında alüminyum, barit, demir, linyit, manganez ve mermer yatakları ile şifalı maden suyu kaynakları vardır. Yöreden çıkarılan linyitler Afşin- Elbistan termik santralinde değerlendirilir.
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri
İçli Köfte |
Kış mevsimi için tarhana,döğme, bulgur, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır.
Patlıcanlı Pilav (Perde Pilavı) |
Tarhana, eşkili çorba, mercimekli döğmeli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, Maraş paçası; simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, yağlısulu köfte,yavan köfte, ekşili köfte, yoğurtlu köfte, , ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı Maraş pilavı, acem pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği vs.
Acem Pilavı |
Maraş dondurmasını da unutmamak gerekir. Fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil sucuğu yörenin bilinen diğer tatlılarıdır. Maraş mutfağında çeşitli üzüm ürünlerinden yapılan samsa, sucuk, bastık da yer almaktadır.
Kahramanmaraş Dondurması |