Ordu Haritası |
Ordu'nun yüzölçümü 6.001 km², nüfusu ise 763.857 'dir.
Ordu Merkez |
Ordu'nun İlçeleri
Ordu Merkez, Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey, Ünye.
Ordu Manzara Resimleri |
Ordu'nun Tarihî ve Turistik Yerleri
Ünye Çamlığı; Çambaşı Yaylası; Çınarsuyu ve Küçükkertil orman içi dinlenme yerleri; Eskipazar köyü Bayramlı kalıntıları; İbrahim Paşa, Hamidiye ve Yalı (Aziziye) camileri; Konstantin Çeşmesi; Haznedaroğulları Konağı.
Ordu'nun Tarihi yerleri |
Ordu'nun Coğrafî Yapısı
Ordu İli Karadeniz Bölgesinde yer alır. Doğuda Karagöl Dağı'ndan kuzeybatıda Çarşamba ovasının doğusundaki düzlüklere, güneyde Kelkit Irmağı vadisinin kuzey yamaçlarından kuzeyde Karadeniz kıyısına kadar uzanan Ordu İli toprakları oldukça engebelidir. O nedenle yerleşmeye elverişli alanları çok kısıtlıdır.
Ordu'nun Köyleri |
Birçok akarsu vadisi tarafından yer yer derin biçimde yarılmış olan il toprakları engebeli ve dağlıktır. Kuzey anadolu dağlarının deniz kıyısına yakın sırası tarafından engebelendirilen Ordu İli toprakları kuzeyde Karadeniz kıyısına, güneyde de Kelkit Irmağı vadisine doğru alçalır. Ama akarsu vadilerinin tabanları genişlemediğinden alçak düzlüklere yalnızca Karadeniz kıyısında rastlanır. Ordu ilinin güneydoğu kesimini Giresun Dağları'nın batı uzantıları, güney ve batı kesimlerini de Canik Dağları engebelendirir. İlin en yüksek noktası Karagöl Dağı'nın batısında yer alan ve yüksekliği 2.569 metreye ulaşan Aşıt Tepesi'dir.
Ordu'nun Dereleri |
Dağlık alanların yüksek kesimlerinde hayvancılık açısından önem taşıyan ve yazlık yerleşim yerleri olan yaylalar vardır.
Ordu ili topraklarından kaynaklanan suların tümü Karadeniz'e dökülür. Bunların başlıcaları Bolaman ve Melet Çayları ile Elekçi Deresi ve Turna Suyu'dur. Güney kesimin suların toplayan Karakuş Çayı ise il sınırları dışında Yeşilırmak'a katılır. Bu akarsulardan en uzunu olan Melet Çayı'nın bir özelliği de, Karadeniz Bölgesi'nin orta ve doğu bölümleri arasında sınır oluşturmasıdır. İlin doğu kesiminde dar bir alan Doğu Karadeniz Bölümünün, büyük kesimi ise Orta Karadeniz bölümünün sınırları içinde kalır.
Ünye Kalesi |
Ordu ilinin kıyı kesimi oldukça girintili ve çıkıntılıdır. Bu kıyıdaki başlıca çıkıntı, doğu kesiminde Perşembe kasabasının yer aldığı küt bir yarımadadır. Yarımadanın doğu ucunda Vona Burnu (Çam Burnu), batı ucunda da yasun Burnu (Kiremit Burnu) vardır. Kıyılarında doğal kumsallara rastlanan bu yarımadanın doğusundaki Vona Koyu doğal bir liman özelliği taşır.
Haznedar Konağı |
Ordu İli'nin İklimi ve Bitki Örtüsü
Ordu ili Karadeniz Bölgesi'nin bol yağışlı ılıman ikliminin etkisi altındadır. Dağları Karadeniz'e bakan kesiminde ve kıyıda 1.000-1.200 mm arasında olan yıllık ortalama yağış miktarı iç kesimdeki Mesudiye'de yaklaşık 520 mm'dir. Sağanak yağışların daha fazla görüldüğü ilkbahar ve sonbaharda oluşan seller ve toprak kaymaları çevreye zarar verir. Kıyı kesiminde aşırı sıcak ve soğuk hava görülmez.
ordu, doğal bitki örtüsü açısından zengin illerimizdendir. Dağların Karadeniz'e bakan yamaçlarında meşe, kızılağaç, gürgen, kayın, köknar ve ladin, iç kesimlerde ise meşe ve sarıçamlardan oluşan ormanlar vardır.
Yaz Konağı Mağarası |
Ordu'nun Ekonomisi
Önemli bir bölümü kırsal alanlarda yaşayan halk geçimini daha çok tarımdan sağlar. İl ekonomisi fındık üretimi ile işlenmesi ve ticareti ile ilk sırayı alır. 1987'de ülkemizde en çok fındık üretilen il Ordu idi. En çok yetiştirilen öteki tarım ürünleri mısır, patates, lahana, buğday, arpa ve elmadır.Başka meyve ve sebzelerinde üretildiği Ordu ilinde çok az miktarda soya fasulyesi, çay, mandalina ve portakal da üretilir.
Ekime elverişli alanları pek fazla olmayan Ordu ilinde hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Sığır ve koyun yetiştirilen ilde hayvancılığın önemli bir dalı da arıcılıktır. 1987'de ülkemizin en çok bal ve balmumu elde edilen ili de Ordu'ydu.
Hoynat Adası Ordu |
Ordu ilinin Karadeniz kıyısındaki yerleşim yerleri balıkçılık açısından büyük önem taşır. Balık işleme kuruluşları da bulunan bu kıyılarda birçok balıkçı barınağı vardır.
Ordu'da sanayi fazla gelişmemiştir. Daha çok tarıma dayalı sanayi ve tekne yapım yerleri vardır. Ordu ilinde yer alan en önemli sanayi kuruluşları un, soya yağı, fındık işleme, kereste, tuğla, çimento ve kiremit fabrikalarıdır. Küçük sanayinin canlı olduğu Ordu iliyeraltı kaynakları açısından oldukça zengindir. Ordu İl topraklarında kurşun-çinko-bakır, demir ve manganez yatakları vardır. Ordu ilinin yüksek kesimlerindeki yaylalar, dağcıların ve kampçıların tercih ettikleri yerlerdir.
Ordu'nun Yöresel Yemekleri
Hamsili Pilav Nasıl Yapılır |
Bütün karadeniz sahilinde olduğu gibi balık yemekleri tercih edilebilecek yiyeceklerin başında gelir.
Ordu ilinin yöresel yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri.
Elma ve üzüm reçeli, golit ekmeği, bileki ekmeği, ev makarnası, hamsi köfte ve kabak tatlısı da çok yaygındır Ordu'da.
Karadeniz'in Yöresel Yemekleri |