18 Aralık 2011 Pazar

Adana


Adana ili Seyhan Köprüsü
 
Adana, 1.725 bin nüfusu ile Türkiye'nin 5. büyük şehridir. Şehir merkezi Akdenizden 30 km iç kısımda bulunan Seyhan nehri üzerindedir.Adana, konumu itibarıyle (Çukurova) yani Akdeniz Bölgesinin güney kıyılarına yakın bir yerdedir. Komşuları Mersin, Osmaniye, Niğde ve Hatay'dır.

Adana'nın İlçeleri
       Adana (Merkez), Aladağ, Bahçe, Ceyhan, Düziçi, Feke, İmamoğlu, Kadirli, Karaisalı, Karataş, Kozan, Osmaniye, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık.


Adana'nın Tarihî ve Turistik Yerleri
       Aslantaş Piknik Yeri, Karatepe Milli Parkı ve Açık Hava Müzesi, Adana ve Anavarza Kaleleri, Ulucamii, Akçamescid, Taşköprü, Sarıçam Koruluğu, Seyhan Barajı.



Adana'nın İklimi ve Bitki Örtüsü
      Adana'nın iklimi yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlıdır. Adana ilinin dağlık kesim dışındaki bölgelerinde tipik bir Akdeniz iklimi egemendir. Bu iklim tipinin özelliği olan sıcak ve kurak yaz aylarında gölgedeki sıcaklığın 40 dereceyi aştığı çok olur. Dağlık kesime doğru çıkıldıkça sıcaklık azalır., yağışlar artar. bu nedenle Adana ilinde bütün yılın ortalaması 18°C iken, kuzey komşusu olan Kayseri ilinde bu değer 10°C 'ye düşer. Yine Akdeniz ikliminin etkisiyle Adana ilinin alçak kesimlerinde kışlar ılık ve yağışlıdır. Bu kesimde hava sıcaklığı sıfırın altına pek düşmediği için, kar yağan yılların sayısı kayda geçecek kadar azdır. Hatta eski kayıtlarda 1811 yılında Adana'da Ocak ayında güllerin açtığını yazar.
       Bu iklim özellikleri ilin doğal bitki örtüsünü de belirlediğinden, alçak ve yüksek kesimlerdekibitki toplulukları birbirinden çok farklıdır. Akdeniz ikliminin egemen olduğu alçak kesimlerdeki bodur makiler Toroslar'ın eteklerinden başlayarak yerini gür ormanlara bırakır. Ovalar tümüyle tarım alanı olduğundan, doğal bitki örtüsünün en bozulmadan kaldığı yerortadaki eşik alanların tarım yapılmayan kesimleridir.



Adana'nın Coğrafî Yapısı 
        Adana ilinin doğal yapısı kuzeyden güneye doğru üçe bölünmüş gibidir. Kuzeydeki dağlık bölge, güneydeki ovalar ve bu iki kesim arasında bir geçit oluşturan hafif engebeli eşik alanlar. Yüksekliği çoğu yerde 2.500 metreyi aşan dağlık kesim ortadaki eşik alanlara doğru giderek alçalır ve kıyıdaki alçak ovalarda deniz düzeyine iner.
        İl topraklarının hemen hemen yarısını kaplayan bu dağlık kesim Toroslar ve Antitoroslar dağ sistemlerinin uzantısıdır. Kuzeybatıda Orta Torosların parçası olan Aladağlar üzerindeki Güzeller Tepesi, 3.461 metreye ulaşan doruğuyla ilin en yüksek noktasıdır. Tepelere doğru yoğun kızılçam, karaçam ve meşe ormanlarıyla, doruklarında ise yer yer küçük buzul gölleriyle bezenmiş olan Aladağlar'ın çarpıcı bir görünümü vardır. Adanalılar yazın kavurucu sıcaklarında Aladağların serin yaylalarına çıkarlar. Yörük göçmenleri de yazın hayvanlarını Alp çayırlarıyla kaplı olan bu zengin otlaklarda otlatırlar. Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli de Aladağlar üzerindedir. Dağı yaran Çakıt Suyu vadisini izleyerek yaklaşık 3 km boyunca uzanan bu tünel ilin iç bölgelerine geçit verir. 
Aladağlar'ın kuzeydoğusunda uzanan Tahtalı dağlar ve ilin güneydoğusundaki Amanos Dağları Adana İli'nin öteki önemli engebeleridir. 
       Toros Dağları'nın eteklerinden sonra, Akdeniz'e doğru ovalar başlar. Bu ovalar Adana'nın iki yanındaki Hatay ve İçel illerine de taşan uçsuz bucaksız Çukurova'nın parçalarıdır. Bu geniş düzlük Adana il sınırları içinde, doğal engebelerle birbirinden ayrılmış 6 ova oluşturur. Ceyhan, Yüreğir, Missis, Osmaniye, Yumurtalık ve Haruniye Ovalarıdır. Akarsuların taşıdığı alüvyonlarla zenginleşen bu ovalar, yalnız Adana'nın değil bütün Türkiye'nin en bereketli topraklarıdır.
       Doğu Toroslardan doğarak Akdeniz'e dökülen Seyhan ve Ceyhan ırmakları Adana ilinin can damarıdır. Uzunlukları 500 km'yi aşan ve ovaya ininceye kadar birçok kolla beslenen bu ırmakların akışı düzenli değildir. Kurak yaz aylarında suları iyice azalır. İlkbharda ise Toroslar'ın eriyen karlarıyla beslenerek yataklarından taşacak kadar artar. Bu ırmakların akışını denetleyerek Adana ovalarını bahar aylarındaki sel baskınlarından korumak ve bölgeye elektrik enerjisi sağlamak için Seyhan ırmağı üzerinde Seyhan Barajı, Ceyhan Irmağı üzerinde de Aslantaş Barajı kurulmuştur.
        bu iki akrsuyun sularını biriktiren baraj gölleri de Adana'nın en büyük gölleridir. Bu yapay göllerden başka, ilin Akdeniz kıyılarında Akyatan Gölü, Tuz Gölü gibi birkaç doğal göl bulunur. Bunlar denizin karaya sokulması ve ince bir kıyı şeridiyle kapanması sonucunda oluşmuş lagün ya da denikulağı denen çok küçük acı su gölleridir.       

        En meşhur yemeği Adana kebabıdır.Meşrubatı ise şalgam suyudur. Bitki örtüsü "maki" dir. Narenciye yönünden çok zengin bir ilimizdir Adana.
        İncirlik hava üssü de Adana'da bulunmaktadır. Ülkemizin önde gelen bir kültür ve ticaret merkezi olan Adana  5.620 bin insana ev sahipliği yapmaktadır. Tarıma elverişli topraklarıyla geniş ve düz bir alan (Çukurova) üzerinde bulunmaktadır.


Adana'nın Ekonomisi
Türkiye'nin en verimli ovası olan Çukurova'nın bir bölümü de Adana sınırları içindedir. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının suladığı Çukurova, Adana ilini Türkiye'nin en varlıklı illerinden biri durumuna getirmiştir. Adana'lılar Çukurova'daki pamuk tarımına çok şey borçlu oldukları için pamuğa Ak Altın derler. İlin merkezi olan Adana kentide pamuk tarımına dayalı sanayileşmeyle gelişerek Türkiye'nin dördüncü büyük kenti konumuna yükselmiştir. Her çeşit tarıma elverişli olan bu alüvyonlu ovalarda çok eskiden beri buğday ve pamuk yetiştirilir. Özellikle 19. yy. ikinci yarısında dünya pazarlarının pamuk gereksinimini karşılamak amacıyla gerçekleştirilen atılımlar pamuk tarımını hızla ön plana geçirdi. Tarımda makineleşme, sulama,  gübreleme ve yüksek verimli pamuk türlerinin seçilmesiyle başlayan bu gelişme ilin toplumsal yapısını da etkiledi. İl nüfusu bu yoğun tarım için gerekli işgücünü karşılayamaz duruma gelince, Adana çevresine büyük bir mevsimlik işçi göçü başladı. Son yıllarda pamuk tarımına ayrılan alanlar yerini büyük ölçüde buğdaya bırakmış, bir yandan da turunçgil üretimi ve seracılık yaygınlaşmıştır.
       Buğday karşısındaki bu gerilemeye karşın, pamuk bugün de Adana ilinin en önemli ürünü ve sanayileşmesinin çekirdeğidir. Bu süreç pamuğu çekirdeğinden ayırmak için kurulan ilk çırçır fabrikalarıyla başlamış, büyük dokuma fabrikalarıyla gelişmiştir. Bugün Adana ilinde pamuklu dokumanın yanısıra, kimya, makine, metal eşya, lastik, gıda ve içki dallarında büyük sanayi kuruluşları vardır.



 Adana Oteller
Kuzeyini ve doğusunu Toroslar'ın kapladığı, ülkemizin 5. büyük şehri Adana'da yaylalarda kampçılık, sağlık turizmi, ırmak ve kano turizmi, mağara ve av turizmi gibi alternatif turizmler bulunmaktadır.

Koza Oteli
Otel Koza Adana Şehir Merkezinde rahat ve güvenilir konaklama imkanını ekonomik fiyatlarla sunmaktadır. Ailenizle birlikte evinizdeki huzuru bulabileceğiniz bir mekandır. Otel Koza, Adana içi ulaşıma son derece elverişli bir yerdedir.


Pendosis Otel
Adana'ya bir saat uzaklıkta Pozantı dağ kasabasında, eşsiz bir manzaraya sahip Pendosis Tatil Köyü, konforlu odalar ve süitler ile birlikte mükemmel spor ve dinlenme tesisleri ve ücretsiz park alanı sunmaktadır..

Sedef Otel Adana
Sedef, Adana merkezinde yer alan modern bir oteldir. Türkiye'nin en büyük camisi olan sembolik Sabancı Merkez Camii, otele 2 km'den daha az bir mesafededir. Otelde bay-bayan kuaför ve özel diyet...



Mavi Sürmeli Otel Seyhan
Ülkemizin 4. büyük şehri Adana’da bulunan Otel Seyhan’ın temel ilkesi, önde gelen misafirlerine uluslararası standartlarda beş yıldız konforunu sunmak ve yaşatmaktır. Ülkemizin önde gelen ticaret şehirlerden Adana’nın merkezinde bulunan otelimize ulaşım...


Akkoç Butik Otel
Akkoç Butik Otel, Adana'nın 3 ana arteri Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa Bulvarı ve Atatürk Bulvarı’nın başlangıç noktası Sular mevkisinde yer almaktadır. İş dünyasının Adana’daki evi Akkoç Butik Otel özenle tasarlanmış mimarisi, zevkle...


Grand Adanus Hotel
Bu modern otel, Adana'nın kalbinde, ücretsiz Wi-Fi ve duvara monte edilmiş düz ekran TV'ler içeren konaklama birimleri sunmaktadır. Seyhan Nehri ve Merkez Parkı, Grand Adanus'a 200 metre mesafededir. Grand Adanus Hotel'in..


Otel İnci
Adana Şakirpaşa Havaalanı'na 3 km uzaklıkta yer alan İnci Hotel, Adana'nın iş ve ticaret merkezinde bulunan Kuruköprü Meydanı'na sadece 300 metre mesafede temiz ve bakımlı odalar sunmaktadır. Otelde bir Türk..

Otel Le Grande
Adana merkezinde bulunan bu otelde alakart restoran, 24 saat açık resepsiyon ve döviz bozdurma hizmeti vardır. Otelde, ücretsiz Wi-Fi mevcuttur. Otel Le Grand'ın sade döşenmiş odalarında TV, oturma alanı ve özel..


Adana'nın Yöresel Yemekleri
        Adana kebabı birinci sırada yer almakla beraber, daha bir çok yemeği meşhurdur Adana'nın. Bunlardan bir kaç tanesi içli köfte, sarımsaklı köfte (fellah köftesi ), humus, biberli ekmek, analı kızlı, sıkma v.s.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder