Muğla hangi bölgededir |
Muğlanın yüzölçümü 13.338 km² olup, Muğla nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 486.290'dır.
Muğla Merkez |
Muğla'nın İlçeleri
Muğla merkez, Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmara, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan.
Ölü deniz |
Muğla İlinin Tarihî ve Turistik Yerleri
Gökova, Kızıldağ, Uslu Koyu, Katrancı Koyu, Değirmenbaşı, ölüdeniz, Gemiler Koyu, Oyuktepe, Çabucak, Günnücek, Çetibeli, Bucak, Pamucak ve Aşı İskelesi orman içi dinlenme yerleri; Bargylia, Halikarnas, Herakleia, Latmos, İassos, Köyceğiz (Kaunos), Keramos, Knidos, Milas, Labranda, Letoon, Pınara, Telmessos ve Tios ilkçağ kent kalıntıları; Gümüşkesen Anıtı; Beçin ve Bodrum Kaleleri; Milas ve Muğla Ulucamileri; Ahmet Gazi Medresesi; Kurşunlu Şeyh, Pazar Yeri, Şahidi Mustafa Paşa, Tepecik, Hacı İlyas, Firuz Bey, Ağa ve Belen Camileri; Kadızade Köprüsü; Bodrum, Fethiye ve Milas Müzeleri.
Coğrafi Yapısı
Muğla İli oldukça karmaşık bir doğal yapıya sahiptir. İl topraklarının üçte ikisini genellikle kıyıya parelel ve düzenli sıralanan dağlar oluşturur. Muğla'nın Ege bölgesi sınırları içinde kalan kesimini İlbir, Beşparmak ve Oyuklu Dağları engebelendirir. Bu kesimdeki başlıca yükseltiler Sandras ve Boncuk dağları ile Akdağ'dır. İlin en yüksek noktasıAntalya iliyle doğal sınır oluşturan Akdağ kütlesinde 2.569 metreye erişen Salur Dağı'nın doruğudur. Dağlık alanların geniş bir yer tuttuğu Muğla ilinde düzlükler fazla yer tutmaz. Başlıca düzlükler Milas, Köyceğiz ve Dalaman ovaları ile Eşen Ovası'nın il sınırları içine taşan batı kesimidir.
Muğla ili topraklarından kaynaklanan sular Akçay ve Çine Çayı'nın katıldığı Büyük Menderes Irmağı aracılığıyla Ege Denizi'ne, Dalaman ve Kocaçay olarak da adlandırılan eşen Çayı aracılığıyla Akdeniz2e dökülür. Eşen Çayı'nın aşağı çığırı Antalya iliyle doğal sınır oluşturur.
Muğla ilinde yer alan en önemli doğal göl Köyceğiz gölü'dür. Bafa Gölü'nün doğu kesimi ile Akçay üzerinde taşkın önleme, sulama ve enerji üretimi amacıyla kurulan Kemer Barajı2nın ardında suların birikmesiyle oluşan yapay gölün güney bölümü il sınırları içinde kalır. Kıyı kesiminde bazı küçük lagünler vardır. Bu kıyıdaki başlıca çıkıntılar bodrum, Reşadiye (Datça) ve Bozburun yarımadaları; başlıca girintiler ise Güllük, Gökova ve Fethiye Körfezleri'dir. Kıyı açığında irili ufaklı birçok ada vardır. Bunların en büyükleri karaada ile Salih ve Tersane adalarıdır. Daha açıktaki İstanköy (Kos), Sömbeki (Simi) ve Rodos adaları Yunanistan sınırları içerisindedir.
İklimi ve Bitki Örtüsü
Muğla ili yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Akdeniz'in orta ve batı kesiminden gelen hava kütlelerinden etkilendiği için Akdeniz Bölgesinin öteki illerinden daha fazla yağış alır.
Kıraç topraklardan oluşan Muğla ilinde doğal bitki örtüsü makidir. Zeytinlikler geniş alanlar kaplar. Alçaklarda kızılçamlardan oluşan ormanlar yüksek kesimlerde yerini sedir ve ardıçlarla karışan yoğun karaçam ormanlarına bırakır. Kıyı kesiminde katışıksız yada meşe ve kızılçamlarla karışık olan sığla ormanlarına rastlanır.
Ekonomi
Muğla ili ekonomisinde tarım, turizm ve ticaret ilk sıralarda yer alır. Yetiştirilen başlıca ürünler buğday, mısır, çiğit, pamuk, arpa, patates, soğan, domates, karpuz, patlıcan, zeytin, dolmalık biber, mandalina, taze fasulye, portakal, pırasa, kavun ve hıyardır.
Muğla ilinin en ünlü hayvansal ürünü çam balıdır. Ülkemizde Ordu'dan sonra en çok bal üretimi yapılan il Muğla'dır. Süngercilik, açık deniz ve tatlı su balıkçılığı da yapılan muğla'da orman ürünleri de önemli gelir kaynakları arasında yer alır. Reçine, defne yaprağı, adaçayı ve bergamot ormanlardan elde edilen başlıca ürünlerdir. Sığla ağaçlarından elde edilen ve kozmetik sanayiinde kullanılan sığla yağı yurt dışına ihraç edilen önemli bir üründür.
Muğla Su Altı Müzesi |
Muğla ili ülkemizde turizm etkinliklerinin en canlı biçimde yaşandığı yörelerden biridir. Havanın ve deniz suyu sıcaklığının yüksek olduğu mayıs ve ekim ayları arasında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Muğla kıyılarındaki koylarda yat ve tekne gezilerinin yanısıra su kayağı, paraşütlü su kayağı ve sörf yapılır.
Tarımsal ürünlerin pazarlanmasının yanısıra turizmin hızla gelişmesi de ticaretin canlanmasına yol açmıştır. kıyılardaki yerleşim yerlerinde giyim eşyası, halı, kilim ve hediyelik eşya satışı yapan çok sayıda işyeri vardır.
Muğla ilinde sanayi fazla gelişmemiştir. En önemli sanayi kuruluşları süt ürünleri, yem, tarım makineleri, zeytinyağı, sabun, kireç ve çimento fabrikalarıdır. Çırçır, yün ipliği, halı dokuma atölyeleri ile kıyı kesiminde tekne yapım yerleri de olan ilin en büyük sanayi kuruluşu Dalaman'daki kâğıt fabrikasıdır.
Yeraltı kaynakları bakımından da oldukça zengin olan Muğla'da asbest, demir, krom, linyit, manganez, mermer ve zımpara taşı yatakları vardır. Zımpara taşını yurt dışına dahi ihraç etmektedirler.
Muğla İli'nin Yöresel Yemekleri
Çökertme kebabı, hindiba, dülger balığı mantısı, arapsaçı kavurması, kapari filizi, damat tatlısı, milas köftesi, taratorlu börülce salatası, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, kuru ekmekli bodrum salatası, marmaris pilavı, yari yardan ayırmayan, turpotu salatası gibi yemekler yaygındır Muğla'da...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder