29 Ekim 2012 Pazartesi

KARS

Kars İlinin telefon kodu 474 olup, Kars'ın plakası ise 36'dır.

Kars, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir sınır ilidir. İl topraklarının çeşitli yörelerinde eski uygarlıkların kalıntılarına rastlanır. Tarih boyunca birçok savaşa neden olan bu topraklar 19. yüzyılda ve 20. Yüzyılın başlarında bir kaç kez Çarlık Rusya'sının askerleri tarafından işgal edildi. kuzey ve doğuda SSCB' ye Güneydoğuda da İran'a komşu olan Kars, güneyde Ağrı, batıda Erzurum, kuzeybatıda Artvin illeriyle komşudur.

Coğrafî Yapısı 

Denizden yüksekliği ortalama 2000 metreyi bulan Kars ili topraklarının önemli bir bölümü Erzurum-Kars ve Ardahan Yaylalarından oluşur. akarsu vadileriyle yer yer derin biçimde parçalanmış olan bu alandaki dalgalı düzlüklerden oluşan Erzurum- Kars Yaylası'na göre Ardahan Yaylası daha düzdür. Yöredeki dağların birçoğunun yüksekliği 3.000 metrenin üstündedir. Kars ilinin en yüksek noktası, aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek noktası olanAğrı Dağı'nın büyük Ağrı doruğudur. Büyük bölümü ağrı ili topraklarında kalan Ağrı Dağı'nın bu en yüksek kesimi Iğdır ilinin sınırları içindedir. eskiden yüksekliği 5.137 metre olarak bilinen bu doruğun, yapılan son araştırmalarla 5.122 metre yüksekliğinde olduğu hesaplanmıştır. Kars ilinde yer alan diğer önemli yükseltiler Akbaba, Kısır, Allahuekber Dağları ile Aladağ ve Aşağıdağ'dır.

Kars'ın yüzölçümü 18.557 kilometrekare olup, Nüfusu ise, 1985 yılı verilerine göre 722.431 dir.

Kars'ın İlçeleri: 

Kars Merkez, Akyaka, Aralık, Ardahan, Arpaçay, Çıldır, Digor, Göle, Hanak, Kağızman, Posof, Sarıkamış, Selim, Susuz, Tuzluca.

Kars'ın Tarihî ve Turistik Yerleri :

Ağrı Dağı; Sarıkamış kış sporları ve Kayak Tesisleri, Soğuksu ve Karıncadüzü Orman İçi Dinlenme yerleri; Kars, Ardahan ve Şeytan Kaleleri; Ani Kenti kalıntıları arasında kalan surlar; Büyük katedral; surp gregor Kilisesi; Çoban kilisesi; Keçeli (Halaskar) Kilisesi; Ebul Muammeran ve Menuçehr Camileri; Kars Havariler Kilisesi; Paşa Sarayı; Evliya Camisi; Taş Köprü; Kars müzesi.

Kars'ın Yöresel Yemekleri :

Kete, Hangel, Mafiş, Kars Böreği, Kuymak, kurze, hörre, Feselli, Umaç helvası, Bozbaş (Piti), Huruçlu pilav, Kars kazı, vs.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder