6 Ocak 2012 Cuma

Gaziantep

Gaziantep ili Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almakla birlikte, topraklarının yarıya yakın bir kısmı Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır.

Gaziantep ilinin plakası "27", telefon kodu ise "342" dir.


Gaziantep iklimi; her iki bölgenin iklimi birlikte görülmektedir. Hem Güneydoğu Anadolu'nun karasal iklimi, hem de Akdeniz iklimi.


Gaziantep ilinin komşuları; Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'dir.


Gaziantep ilinin ilçeleri ise Şöyledir: şehitkâmil, Şahinbey, Oğuzeli, Yavuzeli, İslahiye, Nurdağı, Karkamış, araban ve Nizip'tir.


Gaziantep ilinin nüfusu 2010 yılı verilerine göre 1.700.763 kişi olup, yüzölçümü 7.642 km² dir.
Gaziantep Anatolian Hotel

Gaziantep, liman kentlerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle ekonomik açıdan zengin bir ilimizdir. En önemli geçim kaynakları tarım, hayvancılık, sanayi, el sanatları, enerji kaynakları ve ticarettir. Gaziantep'te boksit, demir, dolomit, fosfat, gümüş, krom, petrol ve doğalgaz da bulunur. Arap ülkelerine çok sayıda hayvan ihracatı yapılmaktadır. Karkamış ve birecik barajlarında ise elektrik üretilmektedir.

Gaziantep fıstığıyla ün yapmış bir ilimizdir. Antep fıstığı gaziantep'te en çok tarımı yapılan bir üründür.
Antep Fıstığı


Gaziantep'in yöresel yemekleri çok fazladır. Nohut dürüm, Şiveydiz, yuvarlama, baklava, kurutulmuş patlıcan ve biber dolması, 26 çeşit köfte, ezmeli tike kebabı, lahmacun, kıyma kebabı, cağırtlak kebabı, yenidünya kebabı, külbastı bunlardan bazılarıdır.
Meşhur Gaziantep Baklavası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder