Dalyan
Dalyan, ekolojik çeşitliliğiyle olağanüstü bir doğa harikası. Dalyan, deniz kenarında değil ama, hem denizi var, hem de gölleri. Köyceğiz Gölü'nün sularını Akdeniz'e boşaltan yoğun sazlıklarla kaplı labirent benzeri 10 km uzunluğundaki su kanalı bölgenin en önemli özelliklerinden biri. Dalyan doğal su kanalı; suları filtre eden gür ve yüksek sazlıkları, bu sazlıklarda yuva kurmuş 150 civarındaki değişik kuş türü, dünyada eşine az rastlanır Günlük ağaçları, değişik sünger çeşitleri, yüzlerce cins tatlı su balığı, çeşitli kelebek, bitki türleri ve özellikle nesli tükenme tehlikesi bulunan ve bu nedenle de özel koruma altına alınmış Nil kaplumbağaları gibi türleriyle ekolojik çeşitlilik bakımından olağanüstü bir tabiat harikası.
Nil Kaplumbağaları (Trionyx Tringulus)
Köyceğiz Gölü ile Dalyan Deltası'nda yaşayan Nil kaplumbağalarının erişkinlerinin boyu 1 metreye yaklaşıyor. Dalyan'da her mevsim görebileceğiniz bu sevimli hayvanlar balıkla besleniyor. Tüm dünya denizlerinde dolaşan Caretta Carettalar genellikle yosun yiyerek beslenirler. normalde 2-3 yılda bir yumurtlayan ergin dişiler, oritasyon adı verilen bir iç güdüyle yumurtalarını kendisinin dünyaya geldiği kumsallara bırakır. Günlük ağaçları, onlarca değişik sünger çeşidi, yüzlerce cins tatlı su balığı, çeşitli kelebek türleri ve Nil kaplumbağaları... İşte Dalyan...
İztuzu Plajı
Dalyan Deltası'nın ağzını kapatan plajın kumları altın rengi ve incecik, deniz ise kristal berraklığında. İztuzu plajı, Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan kanalın ağzından başlayarak 5400 metre boyunca uzanıyor. Caretta Carettaların üreme alanı olan sahilde soyunma kabinleri dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Carettaları rahatsız etmemek için hava karardıktan sonra sahile inmek yasak. Ayrıca yumurtalara zarar verilmemesi için kumsala köpek gibi hayvanların getirilmesine ve işaretli yerlere şemsiye saplanmasına izin verilmemektedir.
Caretta Caretta
Akdeniz havzasında yoğun olarak yalnız Dalyan ve çevresinde bulunabilen Carettalar, genel olarak 70-160 kg arasında, 90-115 santimetre boyunda, kabuğu toprak, karın kısmı ise turuncu (oranj) rengi olan deniz kaplumbağaları. Koloniler halinde yaşayan bu deniz canlılarının dişileri 1-2 yıl araylaa yılda 1 kez yumurtlar. Tenis topu büyüklüğündeki yumurtalarını, İztuzu kumsalında 40-60 santimetre derinliğinde açtıkları çukurlara gömerek tekrar denize dönerler. yumurtadan çıkan yavruların bazıları, doğal bir refleksle, deniz yüzeyinden yansıyan ışığa doğru hareket ederek yaşayacakları ortama, denize doğru hareket eder. Ne yazık ki, birçoğu denize ulaşamadan yolunu şaşırıp susuzluktan ölür. Denize ulaşabilenlerin büyük bölümü de yengeçlere, kuşlara ve balıklara yem olur. Yumurtadan çıkan yavru kaplumbağalar, eğer çevrede herhangi bir kuvvetli ışık kaynağı varsa, yönlerini şaırarak deniz yerine, ölmelerine neden olabilecek hedeflere yönelir. Bu nedenle güneşin batışından doğuşuna kadarki zaman aralığında İztuzu kumsalında ateş yakmak, el lambası veya başka bir ışık kaynağı kullanılması yasaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder