22 Aralık 2011 Perşembe

Aydın İli Hakkında Bilgi

Aydın telefon kodu "256" olup, Aydın plaka numarası "09"dur.
Aydın'ın şehir nüfusu 588.552 dir. Aydın yüzölçümü 8.007 km² 'dir.

Aydın, Ege bölgesinde yer almaktadır. Tarım ve turizm açısından en gelişmiş illerimiz arasındadır. Aydın Türkiye'nin ilk demiryolunun kurulduğu ilimizdir.

Doğal Yapısı
Büyük Menderes havzasıyla bunun kuzey ve güneyinde yer alan dağlar, Aydın İli'nin doğal yapısını belirler. Büyük Menderes havzası ilin doğusundan batısına doğru genişleyerek boydan boya uzanır. Bu havzanın tabanı Büyük Menderes Irmağıyla kollarının taşıdığı alüvyonlu birikintilerle örtülmüş verimli bir ovadır. Büyük Menderes havzasının kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda Aydın Dağları uzanır. En yüksek noktası 1.831 metre olan Aydın Dağları, Küçükmenderes ve Büyükmenderes çöküntü alanlarını birbirinden ayırır. İlin güneyinde ise Menteşe dağlık bölgesinin bir bölümü yer alır. Toroslar'ın uzantısı olan bu yükseltiler, ilin en yüksek noktasını oluşturan Baba Dağı ile Aydın topraklarına girer. Batıya doğru alçalarak uzanan Karıncalı, Madranbaba, Gökbel ve Beşparmak Dağları ilin öteki yükseltileridir. Bu dağlar, Büyükmenderes ırmağına katılan Dandalas (Karacasu), Akçay ve Çine çaylarının vadileriyle yarılmıştır.
       Aydın topraklarının % 21'i ovalıktır. Yöre halkı arasında Çerkez, Aydın, Koçarlı, Söke gibi yerel adlar da alan Büyükmenderes Ovası, Denizli sınırından Ege Denizi kıyılarına kadar uzanır. denizden yüksekliği 40 metre olan ovanın genişliği yer yer 20 km'ye ulaşır. İç Batı Anadolu'da Sandıklı ve Dinar ilçeleri yakınlarından kaynağını alan Büyükmenderes Irmağı, Denizli Ovası'ndan Aydın İli topraklarına girer. Akköy'ün kuzeyinden denize dökülen ırmağın Aydın ili sınırlarıiçindeki uzunluğu yaklaşık 170 km'dir. Aydın İli'nin can damarını oluşturan Büyükmenderes'in suları yaz ve sonbahar mevsimlerinde azalır. Kış ve İlkbahar aylarında ise ırmağın kabaran suları taşkınlara yol açar. Irmak taşıdığı alüvyonlarla yatağını sığlaştırması sonucu Menderes adı verilen çok sayıda kıvrım oluşturmuştur.
       İlin güneybatısındaki Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölüdür. Büyük bölümü Muğla İli sınırları içinde kalan gölün yüzölçümü yaklaşık 65 km²'dir. Gölde birçok küçük ada vardır. Doğu kıyısında tarihî Herakleia kentinin kalıntıları bulunur. Gölde tatlı su karidesi, kefal ve sazan balıkları üretilir ve avlanır. Gölün sığ olan batı kıyıları birkaç tür göçmen kuşun konaklayıp ürediği bir yöredir. Deniz kıyısındaki bazı küçük göller dışında ilin öteki büyük gölü Akçay üzerinde kurulmuş olan Kemer Barajı'nın oluşturduğu yaklaşık 15   km²' lik yapay göldür.

İklimi ve Bitki Örtüsü
Akdeniz ikliminin egemen olduğu Aydın ilinde dağların yüksek yerleri dışında kışlar ılık, yazlar sıcak geçer. Yağışlar kış mevsimi ile ilkbahar ve sonbaharda yoğunlaşır. Aydın ilinin doğal bitki örtüsünü iklim koşulları belirler. Akdeniz bitki topluluğunun bütün türleri burada görülür. İç kesimlerinde 500-600 metre yüksekliklere kadarulaşabilen maki türleri arasında zeytin ağaçları çoğunluktadır. İl topraklarının yaklaşık % 32'sini kestane, dişbudak, ıhlamur, meşe ve çeşitli çam ağaçlarının oluşturduğu ormanlar kaplar.



       Aydında, 36 belediye ve 492 tane köy vardır.
Aydın İli'nin İlçeleri : Aydın (Merkez), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, İncirliova, Karacasu, Koçarlı, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.

Aydın İli'nin Tarihî ve Turistik Yerleri : Tavşanburnu ; Dilek Yarımadası Ulusal Parkı; Kemer Barajı; Bafa Gölü; Kadınlar Denizi; Yılancı Burnu, Odun İskelesi ve Güzelçamlı Plajları; Aydın, İmamköy, Germencik Kaplıcaları; Kuşadası Ilıcası; Güzelçamlı İçme'si; Afrodisias, Akaraka, Alabanda, Alinda, Antiokheia, Didim, Magnesia, Milet, Nisa, Priene, Tralles eskiçağ kentleri; Alihan Kümbeti; Üveys Paşa, Hasan Çelebi, Ramazan Paşa, Süleyman Bey Camileri; Nasuh Paşa Külliyesi; Atike Hanım Çeşmesi ve Türbesi; Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı.


Aydın'ın iklimi Akdeniz İklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.

Bitki örtüsü bakımından zengindir. Ormanlarda meşe, kızılçam, karaçam,çınar, çıstık çamı, ıhlamur,kuruyemiş, delice, dişbudak, defne ve kestane oldukça fazladır. Aydın'ın ovalarında ise herçeşit meyve ve sebze yetişmektedir.
Aydın İli'nin Ekonomisi
       Aydın ilinin ekonomik gelişmesinde tarımsal ürünlerin önemli yeri vardır. Aydın, Türkiye'de incir üretiminde birinci, pamuk ve zeytin üretiminde ikinci, tütün üretiminde ise 9. sıradadır. İldeki verimli ovalarda sulama ve gübrelemeye ağırlık veren ileri tarım yöntemleri uygulanır. İklimin de uygun oluşuçeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesini ve büyük ölçüde ürün alınmasını sağlar. Yağı çıkarılan ayçiçeği, susam gibi sanayi bitkileri, turunçgiller, çeşitli sebzeler, buğday başlıca ürünlerdir. Sebzecilik, seracılığın gelişmesiyle yaz-kış yapılmaktadır. Seralar kış aylarında yeraltı sıcak su kaynaklarından yararlanılarak ısıltılmaktadır. Pamuklu dokuma ve gıda sanayileri gelişmiş olan ildeki Nazilli Basma Fabrikası Türkiye'de Cumhuriyet döneminde açılan ilk fabrikalardandır. Aydın kentindeki tekstil ve Bitkisel yağ fabrikasıyla Söke Çimento Fabrikası büyük sanayi kuruluşlarıdır. Zeytinyağı, sabun, tuğla-kiremit, konserve ve tarım araçları fabrikaları yanında Nazilli'deki dondurma makinaları üreten fabrika bu alanda Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından idi.
       Irmak ve göllede yapılan tatlı su balıkçılığı da il ekonomisinde önemli bir yer tutar. Maden yatakları yönünden pek zengin olmayan ilde linyit ve cıva yataklarından yararlanılır.
       Aydın, turizm yönünden gelişmiş bir ilimizdir. Kuşadası, İstanbul ve İzmir'den sonra en çok turistin geldiği bir limandır.
Aydın İli'nin Yöresel Yemekleri; kulak çorbası, acılı güveç, kırlı kızartma, nohutlu kereviz, etli enginar,sarmaşık ve kedirgen kavurma,paşa böreği,cilav, zerde, pelvize tatlısı  ve çipura, kefal, mercan ve barbun gibi balık çeşitleri yönünden de zengindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder