31 Ekim 2012 Çarşamba

KONYA

Konya'nın plaka numarası 42 olup, Telefon kodu ise 332'dir.


Konyanın yüzölçümü 38.183 km² olup, Nüfusu ise 1985 verilerine göre 1.560.091'dir.

Konya,Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Konya, Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ilidir. Çok eski bir yerleşim alanı olduğundan dolayı çeşitli buluntulara rastlanan Konya ilinin güneydoğu ve güneybatı kesimlerinin bir kısmı Akdeniz bölgesinin sınırları içerisindedir.
      türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya ilinin adı geçince ilk akla gelen Mevlana hz. olur.İl merkezinde her yıl Mevlana'yı anmak amacıyla yapılan toplantılar ile düzenlenen gösterilerçok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgisini çeker. Ayrıca Akşehirde de her yıl Nasreddin Hoca'yı anma şenlikleri düzenlenir.

Coğrafî Yapısı

      Güney ve batı kesimi, öteki kesimlerine göre daha yüksek ve engebeli olan konya ilinin önemli bir bölümünü Konya kapalı havzası oluşturur. Toroslara bağlı dağlarla engebelenen bu kesimlerin ve ilin en yüksek noktası, güneydoğuda 3.480 metreye ulaşan Aydos Dağı2nın doruğudur. güneybatıda orta Toroslar'ın, batıda da sultan Dağları'nın yüksek kesimleri doğal sınırı oluşturur. Konya'nın diğer dağları ise Aladağ, erenler ve Karacadağ'dır.
      Konya ilinin büyük bölümünde geniş düzlükler vardır. Orta yükseklikteki düzlüklerin başlıcası Cihanbeyli yaylasıdır. Obruk yaylasının batı kesimi de il sınırları içindedir. bu yaylalar ilin hayvancılık alanlarıdır.
      İl merkezinin doğusundan , ereğli kentinin kuzeydoğusunda niğde il sınırına kadar uzanan düzlükler Konya Ovası adıyla anılır.


      Son jeolojik dönemde burada yer alan büyük bir gölün daha sonra kuruması ve eski göl alanının alüvyonlarla dolması sonucunda oluşan Konya ovası ülkemizin en önemli tarım alanıdır. konya Ovası2nın çukur kesimlerinde sığ birer bataklık görünümündeki Hotamış Gölü ile Akgöl yer alır.
      Konya ili topraklarından kaynaklanan suların büyük bölümü Konya kapalı havzasında sona erer. İlin güneybatı kesiminden çıkan sular Akdeniz'e, kuzeybatı kesiminden çıkan sular da Karadeniz'e doğru akar. Konya ilinin en uzun akarsuyu olan Çarşamba Çayı, beyşehir Gölü'nün gideğeni olarak çıkar ve Suğla gölü'ne dökülür. suğla Gölü'nden yine bir gideğen olarak çıkan akarsu, Apa Barajına kadar Beyşehir Kanal Çayı olarak anılır. Konya2nın doğusundaki bataklık alanda sona eren Çarşamba çayından Konya ovasının batı kesimindeki tarım alanlarının bir bölümünün sulanmasında yararlanılır. Güneybatı kesiminden kaynaklanan Ermenek Göksuyu, il sınırları dışında birleşerek göksu adını alır ve Akdeniz'e dökülür. Kuzeybatı kesiminden kaynaklanan küçük bir derenin suları da il sınırları dışından geçen Sakarya ırmağı aracılığıyla Karadeniz'e dökülür.

     Konya ilinde birçok doğal ve yapay göl vardır.doğal göllerden başlıcaları Suğla, Tersishan, Çavuşçu (Ilgın) ve Boluk Gölleridir. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü ile üçüncü büyük gölü olan Beyşehir gölü'nün bazı bölümleri ve Akşehir Gölü'nün güneydoğu kesimi konya il sınırları içindedir. Başlıca yapay göller ise, İvriz, Apa, May, Altınapa ve Sille baraj gölleridir.

İklimi ve Bitki Örtüsü
      Konya ili tümüyle İç Anadolu Bölgesine egemen olan kara ikliminin etkisi altındadır. Batı ve güneybatı kesimlerinde görülen Akdeniz ikliminin etkisi, kara ikliminin sertliğini biraz yumuşatır. Ülkemizin en az yağış alan yörelerinden biridir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.
      konya ilinin kurak topraklarına egemen olan doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Konya ovasının orta kesiminde yoğunlaşan rüzgarın neden olduğu aşınma Karapınar çevresinde olduğu gibi bazı kesimlerin bitki örtüsünden yoksun bir çöl görünümü almasına yol açmıştır. Dağların yüksek kesimlerinde köknar, sedir, ardıç ve karaçamlardan oluşan ormanlara rastlanır.

Ekonomi
      Gelişmekte olan sanayiye rağmen Konya ili ekonomisi daha çok tarıma dayalıdır. Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların dışında başlıca tarımsal ürünler üzüm, elma, patates, domates, nohut, kavun, soğan, hıyar, mercimek, karpuz, armut, havuç, pırasa ayçiçeği ve lahanadır. Hayvancılık da il halkının önemli gelir kaynaklarından biridir. Yetiştirilen başlıca hayvanlar Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyundur. Tavukçuluk, tatlı su balıkçılığı ve arıcılık da yapılmaktadır. Konya ilinde tarımsal üretimin gelişmesine katkıda bulunan başlıca kuruluşlar Altınova, Gözlü ve Konuklar tarım işletmeleridir.
      Küçük sanayinin gelişmiş olduğu konya ilindeki önemli sanayi kuruluşları un, unlu mamüller, et, süt ürünleri, çeşitli konserveler, meyve suyu, şeker, şarap, dokuma, deri, hazır giyim, çimento, tuğla, kiremit, tarım makineleri, yedek parça, tüp, tel ve yonga levha fabrikalarıdır.
      konya yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. İl topraklarında linyit, civa, magnezit, alüminyum ve lületaşı yatakları vardır. Tuz Gölü kıyısındaki tuzlalarda önemli miktarda tuz elde edilir. seydişehirdeki alüminyum tesisleri, ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alır.

Tarihî ve Turistik Yerleri
       Çamlıköy, Yakamanastır, Kale Çamlığı, Huğlu, Karaburun ve kızılören Çamlığı orman içi dinlenme yerleri; Meram Bağları; Ilgın Kaplıcası; İvriz Kaya Kabartması; Beyşehir Kalesi; Akmanastır; Hagia Eleni Kilisesi; Sırçalı Medrese; Tacül Vezir Medresesi ve Türbesi; İnce Minareli Medrese; Ali Gav, Küçük Karatay, Karatay ve İsmail Aka (Taş medrese) medreseleri; HasBey ve Nasuh Bey Darülhuffazları; Seydişehir muallimhanesi; İplikçi camisi ve medresesi; Sadrettin Konevi Camisi ve Türbesi; Alaeddin Dursunoğlu, Selimiye, Kapı, Aziziye, eşrefoğlu ve Pir hüseyin camileri; Sahip Ata, Karabaş Veli ve Lala Mustafa Paşa külliyeleri; Akşehir ve Ereğli Ulu Camileri; Mevlana türbesi ve dergahı; Nasreddin Hoca Türbesi; Taş Mescid; Sırçalı Mescid; Karatay, tahir ile Zühre, Altunkalem, Güdük Minare ve Küçük ayasofya mescidleri; Yusuf ağa Kitaplığı; Kubadabad Sarayı; Seyyid mahmud Hayran ve Şeyh Şahabettin Zaviyeleri; Kızılviran, Sultan Zazadin, Horozlu, Kadın, İshaklı ve Kuruçeşme Hanları; Rüstem Paşa Kervansarayı; Konya Arkeoloji, Karatay Çini Eserleri, Konya Taş ve Ahşap Eserleri, Konya Mezar Anıtları; Atatürk Evi ve Kültür, Konya Etnografya, Konya Mevlana, Koyunoğlu, Akşehir Taşeserler, Akşehir Atatürk ve Etnografya, Ereğli Müzeleri.

Konya Yöresel Yemekleri

Çok zengin bir mutfağa sahip olan Konya sofralarında, genellikle kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekler ve hamur işleri hakimdir. İçinde, bıçak veya satırla kıyılmış incecik et parçalan, soğan, domates ve biber bulunan etli ekmek ile et suyuyla ıslatılmış ekmeğin üzerine kıyma, sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülmesiyle yapılan tirit ise en ünlü yöresel yemekleridir.


       Ermenek dolması, kuru kabak sarması, tarhun çorbası, bulgurlu domates kurusu, sac arası, güveç kebabı, yoğurtlu Akşehir çorbası diğer yöresel yemekleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder