15 Mayıs 2013 Çarşamba

Alakır Vadisi

Alakır Vadisi
Antalya Bakırdağı eteklerinden başlayıp Kumluca'ya kadar uzanan dev bir vadi sistemidir. En eski Antalya- Kumluca karayolu bu vadiden geçiyor. Vadinin en üst noktası olan Beydağı yaylası, özellikle ilkbaharda gerçek bir çiçek bahçesi görünümündedir. Vadiye hayat veren de yine bu yayladan doğan Alakır Çayı, vadideki en büyük yerleşimler ise Cumapazarı ve Gödene (Altınyaka) köyleridir. Üst tarfları sonsuz çayırlar ve sayısız yayla ile kaplı, alt tarafı ise sık ormanlarla örülü bu vadi Antalya'nın diğer bir yüzüdür. Cumapazarı Köyü, ağaç oymacılığı ve keçi boynuzu saplı bıçaklarıyla ünlü. Bunları üreten halâ birkaç usta var. Vadi aynı zamanda turizm acentalarının en fazla 4x4 turları düzenlediği yerdir.

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi
Çayın biri kaynağında, diğeri de ilçe merkezinden 4 km kuzeyde olmak üzere iki adet şelalesi var. Baraj yapımı sırasında doğal yapısını yitiren, daha sonra yapılan çalışmalarla eski görünümünü kazanan Manavgat Şelalesi'nin çevresi gerçekten çok etkileyicidir. Şelalenin suları 3-4 metre yukarıdan ve yavaş yavaş hız kaybederek akmaktadır. Kent yakınlarına kadar yemyeşil akan bu çay, burada ikinci bir şelale meydana getiriyor. Büyük şelale'ye göre daha alçak bir yükseltiden dökülen küçük şelalenin çevresi mesire yerine dönüştürülmüştür.

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon
Köprülü kanyon millî parkı, doğal güzellikler ortasında zengin bitki örtüsüne sahip bir vadide yer alıyor. Kanyon, Köprü ırmağı boyunca 14 km uzanıyor ve bazı yerlerde 400 metre derinliğe ulaşıyor. Roma devrinden kalma Köprü Irmağı üzerindeki kanyonda yer alan Oluk Köprüsü ve Kocadere Deresi üzerindeki Büğrüm Köprüsü antik dönemlerin mühendislik harikalarıdır. Millî Park aynı zamanda kızılçam, karaçam, sedir, köknar, meşe çeşitleri ve yabani zeytinlikler ile yaban hayatı açısından zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Ön Asya'daki en büyük Akdeniz servi ormanı, Köprülü Kanyon Millî Park sınırları içinde yer alıyor. İki tarafı dik, çıkılması hemen hemen imkansız olan kanyondaki yer altı suları ile beslenen Köprüçay, aynı zamanda Türkiye'nin önemli rafting alanlarından biridir. Zengin doğal ortam, yaban hayatının gelişmesine de olanak tanımış ve park çok sayıda yabani hayvanın barınağı olmuştur. Parkın sınırları içinde alageyik, yaban keçisi, yaban domuzu, ayı, kurt, tavşan ve çeşitli kuş türleri yaşıyor. Köprüçay'ın üst kısımlarında kırmızı benekli alabalık, diğer bölümlerinde ise kefal türleri yaşıyor.