25 Aralık 2012 Salı

SİVAS

Sivas İlinin telefon kodu 346, Sivas ilinin plakası ise 58'dir.
Sivasın Yüzölçümü 28.488 km², sivas'ın nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 772.209 dur.



Sivas'ın İlçeleri
       Sivas Merkez, Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli, Zara.



Sivas'ın Tarihî ve Turistik Yerleri
       Fidanlık ve Eğriçimen orman içi dinlenme yerleri; Sıcakçermik, Soğukçermik ve Balıklıçermik; Divriği Kalesi; Sivas UlucamisiDivriği Ulucamisi ve Darüşşifası; Gökmedrese, Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese; Metdan, Kale, Aliağa, Alibaba ve Kale (Divriği ) Camileri; Ahi Emir Ahmed, KAdı Burhaneddin ve Abdülvahab Gazi Türbeleri, Güdük Minare Türbesi; Sitte Melik ve Kameriddin Kümbetleri; Boğazköprü, Eğriköprü ve Şahruh Köprüsü; Behram Paşa Hanı; Meydan Hamamı; Sivas Müzesi, Sivas 4 Eylül Atatürk Müzesi.



Sivas Hakkında Bilgi
       Sivas İli toprakları Anadolu'nun orta kesiminde, dağlık ve engebeli bir alanda yer alır. Büyük bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilin daha küçük bölümleri Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinin sınırları içinde kalır.
       Tarihinin çok eskilere dayandığı bilinen Sivas İli eskiden beri çok önemli bir ulaşım ve konaklama merkezidir. Anadolu'nun çeşitli yörelerini birbirine baplayan yollar burada kesişir.

Sivas Kangal Köpekleri
 Sivas İli'nin Coğrafî Yapısı
       Sivas ili Anadolu'nun en dağlık ve engebeli kesimlerinden birinde yer alır. Yalnızca bazı akarsu vadilerinde 1.000 metreden alçak alanlara rastlanır. Sivas İli topraklarının yaklaşık yarısı dağlık alanlardan, öteki yarısı da yüksek yaylalardan oluşur. Yükseltisi fazla olmayan, ova denebilecek düzlüklerin kapladığı alan ise çok azdır.
       Sivas ilinin kuzey kesimini Kuzey Anadolu Dağları, Doğu kesimini Doğu Toroslar, güney kesimini de Orta Toroslar engebelendirir. Karadeniz Bölgesinin sınırları içinde kalan kuzey kesimdeki başlıca yükselti doruğu 2.812 metreye ulaşan Köse Dağı'dır. Sivas ilinin güney ve güneydoğusunda yer alan bazı toprakları Doğu Anadolu Bölgesinin sınırları içinde kalır.
       Sivas İli topraklarından kaynaklanan sular büyük akarsulara katılarak Karadeniz, Basra Körfezi ve Akdeniz'e ulaşır.Kuzey kesiminden doğan suları Karadeniz'e taşıyan başlıca akarsu Yeşilırmak ve bu kesimden doğu-batı, kuzey-güney doğrultusunda geçen Kelkit Irmağı'dır. Karadeniz'e dökülen Melet Çayı'nın başlangıç kolları da bu yöreden çıkar.
       Kızılırmak'a il sınırları içinde katılan başlıca akarsular Tavra ve Tecer sularıdır. Fırat Irmağı'nın önemli kollarından biri olan Karasu Irmağı'na katılan Çaltı ve Tohma suları ile Kuruçay Sivas İli topraklarından kaynaklanır. Akdeniz'e dökülen Ceyhan ve Seyhan Irmakları'nın bazı başlangıç kolları da Sivas İli topraklarından çıkar.
       Sivas İli'nde yer alan başlıca göller Kızılırmak vadisinin kuzeyinde Zara ile Hafik arasında yer alır. Genellikle Hafik Gölleri adıyla anılan ve alçıtaşından oluşan arazide yer alan çukurlukların içinde suların birikmesi sonucu ortaya çıkan bu göllerin suları tuzludur.

Sivasın Gezilecek Yerleri

Sivas'ın İklimi ve Bitki Örtüsü
       Kuzey ve Güney kesimdeki bazı kuytu alanlarda Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinin yumuşak ikliminin etkileri görülsede Sivas İli genel olarak sert bir kara ikliminin etkisi altındadır. En çok ilkbaharda yağış alan Sivas'ta İl merkezine düşen yağışın yıllık ortalama miktarı 500 mm'yi bulmaz. Sivas İli en az yağışı yazın alır.
       Sivas Ormanları açısından ülkemizin en yoksul illeri arasında yer alır. Ormanları büyük ölçüde yok edilmiş olan Sivas ilinde doğal bitki örtüsü bozkır görünümündedir. Kuzey ve batı kesimindeki dağlık alanlarda yer yer sarıçam ve ardıç topluluklarına, akarsu boylarında da kavaklara rastlanır.

Sivas Tarihi ve Turistik Yerleri
  Sivas'ın Ekonomisi
       Kışları kar yağışlı sert ve uzun geçmesi, bunun yanısıra topraklarının engebeli olması ve şiddetli aşınıma uğraması nedeniyle ekime elverişli alanları kısıtlı olan Sivas ilinde halkın önemli bir bölümü geçiminini hayvancılıktan sağlar. Çok miktarda koyun yetiştirilen Sivas'ta sığırcılıkta yapılır. Elde edilen başlıca hayvansal ürünler et, süt, yün ve deridir. Yaygın olarak arıcılık da yapılan Sivas ilinde önemli miktarda bal elde edilir.
       Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, patates, çavdar, yulaf, kavun ve karpuzdur. yüzölçümü açısından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırayı alan Sivas ilinde toplam ekili alanlar, il topraklarının % 16'sı kadardır. Oysa bu oran Konya'da %40, Ankara'da ise %38'dir.
      Bunlardan başka Sivas'ta, et ve süt ürünleri, un ve unlu ürünler, dokumacılık ürüleri, yem, yedek parça, metal eşya, çimento, tuğla ve kiremit üreten kuruluşlar da vardır.

Sivas'ın Yöresel Yemekleri

Sivas Kötesi, Sivası tanıyalım

     Madımak, Çereli Pilav, Püstüken Çorbası, Slatalık kurutması, Sivas Kömbesi, Sivas Köftesi, Sivas Kebabı, Ekmek Aşı, Pastırmalı Sivas Böreği, Tonus Köftesi, Sivas Katmeri, Etli Akmek, Köfte Dolması, İncir Dolması, Sarığı Burma, Kelle Tatlısı, Cılbır, Yarımca Börek vs.