12 Kasım 2012 Pazartesi

NEVŞEHİR

Nevşehir, Nerede, Hangi Bölgede
Nevşehir ilinin plaka numarası 50 olup, telefon kodu ise 384'tür.

Nevşehir Merkez

Nevşehir ilinin yüzölçümü 5.467  km² olup, nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 278.129'dur.
Ihlara Vadisi


Nevşehir ilinin İlçeleri
Nevşehir merkez, Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı, Ürgüp.

Ihlara Vadisinden Görüntüler


Nevşehir'in Tarihî ve Turistik Yerleri
Göreme Tarihî Millî Parkı; Uçhisar, Zelve, Ortahisar, Çavuşinve Ürgüp tarihsel yerleşmeleri; Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı kentleri; Peri Bacaları; Ürgüp'deki St. Basil, Tavşanlı, Karaçalı, Elmalı kiliseleri; Başmelek Manastırı; Nevşehir ve Ürgüp Kaleleri; Hacı Bektaş Velî Dergâhı; Avanos Ulucamisi; Damat İbrahim Paşa, Taşkın Paşa ve Karavezir külliyeleri; Kaya, Alaeddin, Kızılkaya köyü Aşçıbaşı Camileri ve Taşcami; Beylik Hanı, Sarıhan; Kozaklı Kaplıcaları; Nevşehir, Hacıbektaş ve Ürgüp Müzeleri; Göreme ve Zelve Açık Hava Müzeleri...

Ürgüp Avanos


Nevşehir Hakkında
       Nevşehir İli İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Çok eski bir yerleşim alanı olan bu il, ilginç yüzey şekilleriyle çevresinde bulunan diğer illerden ayrılır. Toprağın kolaylıkla oyulabilecek bir yapıda olması, Nevşehir'de zengin bir yerleşim kültürünün oluşmasına yol açmıştır.

Nevşehir Manzara Resimleri

       Özellikle ortaçağda buraya yerleşen Hristiyanların barınmak ve ibadet etmek için araziyi oyarak yaptıkları çok sayıda yapı, günümüzde Nevşehir2in geniş bir açık hava müzesi durumuna gelmesine yol açmıştır. Yöredeki doğal ve tarihî zenginlikler daha çok Avanos-Nevşehir-Ürgüp üçgeni içinde yoğunlaşır. İlin bu kesiminde bulunan Göreme Tarihî Millî Park olarak koruma altına alınmıştır.
       Turizmden sağladığı gelir her yıl daha da artan ve birçok turistik tesis yapılmış olan Nevşehir İli'nin adı geçince hemen dünyaca ünlü Peri Bacaları akla gelir.

Nevşehirin Gezilecek Yerleri

Coğrafî Yapısı
       Akarsu vadileriyle yarılmış olan orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşan Nevşehir ilinde dağlık alanlar fazla yer tutmaz. Kuzey kesimini Kızıldağ, güneydoğu kesimini Hodul Dağı, güney kesimini de Erdaş Dağı engebelendirir. Yüksekliği 2.000 metreyi aşmayan il topraklarının en yüksek noktası Erdaş Dağının doruğudur. Geniş bir yayla niteliğindeki bu topraklar, sönmüş birer yanardağ olan Erciyes Dağı ile Melendiz- Hasan Dağlarının uzun jeolojik çağlar boyunca püskürttüğü tüf ve lavların birikmesiyle oluşmuştur. Daha sonra başlayan akarsu aşındırması, bu volkanik arazide Peri Baca'larının oluşmasına neden olmuştur.

Peri Bacaları

       Nevşehir ili topraklarından kaynaklanan sular, Kızılırmak aracılığıyla Karadeniz'e ulaşır. İlin orta kesiminden aşağı yukarı doğu batı doğrultusunda geçen Kızılırmak'a katılan başlıca küçük akarsular Damsa ve Nevşehir Çayları ile Kızılöz ve Çırdıkınözü Dereleridir. Kuzey kesimden doğan akarsular da il sınırları dışında, Kızılırmak'ın en uzun kolu olan Delice ırmağına katılır.
       Doğal göle rastlanmayan Nevşehir ilinde Damsa ve Tatlarin barajlarının ardında suların birikmesiyle oluşan iki yapay göl vardır.
Nevşehirin Tarihi Yerleri
      
İklimi ve Bitki Örtüsü
      İç Anadolu Bölgesine özgü kara ikliminin etkisi altında kalan  Nevşehir ilinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. İlde yıllık ortalama yağış miktarı 400 mm'yi bulmaz. Ormanları açısından ülkemizin en yoksul illerinden biri olan Nevşehir yöresinde doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir.

Nevşehir Turistik Yerler

Ekonomi
       İl halkının önemli bir bölümü kırsal kesimde yaşar ve ekonomi tarıma dayalıdır. Hayvancılığın fazla gelişmediği ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri patates, buğday, şekerpancarı, arpa, üzüm, soğan, çavdar, nohut, elma ve karpuzdur. Bağların geniş alanlar kapladığı Nevşehir yöresinin, şarapçılık tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu yörede Hititler döneminden beri üzüm yetiştirildiği ve şarap yapıldığı bilinmektedir. Birçok şarap fabrikasının üretim yaptığı Nevşehir'de Tekel'in rakı fabrikası da vardır.
       Nevşehir ilinde başlıca geleneksel uğraşlar halıcılık ve çanakçılıktır. bu uğraşlar günümüzde turizme yönelik olarak yapılmaktadır. Turizm Nevşehir ilinde önemli bir gelir kaynağıdır. Dünyanın başka ülkelerinde benzerine rastlanmayan Peri Bacaları ile Hristiyanlığın ilk dönemlerinden kalma birçok tarihsel yapı özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Avanos

       Tarihte Kapadokya diye adlandırılan geniş bölgenin bir parçası olmasına karşılık, günümüzde yalnızca Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeninin içindeki bölgeye Kapadokya denmektedir.Bu bölgede bir çok turistik konaklama ve hizmet tesisi vardır. Bazı oteller ve lokantalar arazide oyulmuş eski yapılarda, bazıları da yeni oyulan yerlerde kurulmuştur.

Ürgüp


       Nem oranının yanısıra sıcaklığında yıl boyunca değişmeden aynı seviyede kaldığı bu oyuklardan patates, elma, beyaz peynir ve Akdeniz bölgesinden getirilen limonların depolanmasında da yararlanılır.
       Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olan Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi topraklarından çıkarılan ve kaymaktaşı adıyla da bilinen hecıbektaş taşı hediyelik eşya yapımında kullanılır.

Acıgöl Yeraltı Şehirleri


Nevşehir'in Yöresel Yemekleri
       Ayva dolması, düğü çorbası, turşulu pita, kapadokya köftesi, Nevşehir tava, Nevşehir mantısı, gendime, dıvıl, dolaz, kayısı dolması, nohutlu yahni, ağpakla, biryan, kandil makarnası, fırında çömlek eti vs.