31 Ekim 2012 Çarşamba

KONYA

Konya'nın plaka numarası 42 olup, Telefon kodu ise 332'dir.


Konyanın yüzölçümü 38.183 km² olup, Nüfusu ise 1985 verilerine göre 1.560.091'dir.

Konya,Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Konya, Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ilidir. Çok eski bir yerleşim alanı olduğundan dolayı çeşitli buluntulara rastlanan Konya ilinin güneydoğu ve güneybatı kesimlerinin bir kısmı Akdeniz bölgesinin sınırları içerisindedir.
      türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya ilinin adı geçince ilk akla gelen Mevlana hz. olur.İl merkezinde her yıl Mevlana'yı anmak amacıyla yapılan toplantılar ile düzenlenen gösterilerçok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgisini çeker. Ayrıca Akşehirde de her yıl Nasreddin Hoca'yı anma şenlikleri düzenlenir.

Coğrafî Yapısı

      Güney ve batı kesimi, öteki kesimlerine göre daha yüksek ve engebeli olan konya ilinin önemli bir bölümünü Konya kapalı havzası oluşturur. Toroslara bağlı dağlarla engebelenen bu kesimlerin ve ilin en yüksek noktası, güneydoğuda 3.480 metreye ulaşan Aydos Dağı2nın doruğudur. güneybatıda orta Toroslar'ın, batıda da sultan Dağları'nın yüksek kesimleri doğal sınırı oluşturur. Konya'nın diğer dağları ise Aladağ, erenler ve Karacadağ'dır.
      Konya ilinin büyük bölümünde geniş düzlükler vardır. Orta yükseklikteki düzlüklerin başlıcası Cihanbeyli yaylasıdır. Obruk yaylasının batı kesimi de il sınırları içindedir. bu yaylalar ilin hayvancılık alanlarıdır.
      İl merkezinin doğusundan , ereğli kentinin kuzeydoğusunda niğde il sınırına kadar uzanan düzlükler Konya Ovası adıyla anılır.


      Son jeolojik dönemde burada yer alan büyük bir gölün daha sonra kuruması ve eski göl alanının alüvyonlarla dolması sonucunda oluşan Konya ovası ülkemizin en önemli tarım alanıdır. konya Ovası2nın çukur kesimlerinde sığ birer bataklık görünümündeki Hotamış Gölü ile Akgöl yer alır.
      Konya ili topraklarından kaynaklanan suların büyük bölümü Konya kapalı havzasında sona erer. İlin güneybatı kesiminden çıkan sular Akdeniz'e, kuzeybatı kesiminden çıkan sular da Karadeniz'e doğru akar. Konya ilinin en uzun akarsuyu olan Çarşamba Çayı, beyşehir Gölü'nün gideğeni olarak çıkar ve Suğla gölü'ne dökülür. suğla Gölü'nden yine bir gideğen olarak çıkan akarsu, Apa Barajına kadar Beyşehir Kanal Çayı olarak anılır. Konya2nın doğusundaki bataklık alanda sona eren Çarşamba çayından Konya ovasının batı kesimindeki tarım alanlarının bir bölümünün sulanmasında yararlanılır. Güneybatı kesiminden kaynaklanan Ermenek Göksuyu, il sınırları dışında birleşerek göksu adını alır ve Akdeniz'e dökülür. Kuzeybatı kesiminden kaynaklanan küçük bir derenin suları da il sınırları dışından geçen Sakarya ırmağı aracılığıyla Karadeniz'e dökülür.

     Konya ilinde birçok doğal ve yapay göl vardır.doğal göllerden başlıcaları Suğla, Tersishan, Çavuşçu (Ilgın) ve Boluk Gölleridir. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü ile üçüncü büyük gölü olan Beyşehir gölü'nün bazı bölümleri ve Akşehir Gölü'nün güneydoğu kesimi konya il sınırları içindedir. Başlıca yapay göller ise, İvriz, Apa, May, Altınapa ve Sille baraj gölleridir.

İklimi ve Bitki Örtüsü
      Konya ili tümüyle İç Anadolu Bölgesine egemen olan kara ikliminin etkisi altındadır. Batı ve güneybatı kesimlerinde görülen Akdeniz ikliminin etkisi, kara ikliminin sertliğini biraz yumuşatır. Ülkemizin en az yağış alan yörelerinden biridir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.
      konya ilinin kurak topraklarına egemen olan doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Konya ovasının orta kesiminde yoğunlaşan rüzgarın neden olduğu aşınma Karapınar çevresinde olduğu gibi bazı kesimlerin bitki örtüsünden yoksun bir çöl görünümü almasına yol açmıştır. Dağların yüksek kesimlerinde köknar, sedir, ardıç ve karaçamlardan oluşan ormanlara rastlanır.

Ekonomi
      Gelişmekte olan sanayiye rağmen Konya ili ekonomisi daha çok tarıma dayalıdır. Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların dışında başlıca tarımsal ürünler üzüm, elma, patates, domates, nohut, kavun, soğan, hıyar, mercimek, karpuz, armut, havuç, pırasa ayçiçeği ve lahanadır. Hayvancılık da il halkının önemli gelir kaynaklarından biridir. Yetiştirilen başlıca hayvanlar Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyundur. Tavukçuluk, tatlı su balıkçılığı ve arıcılık da yapılmaktadır. Konya ilinde tarımsal üretimin gelişmesine katkıda bulunan başlıca kuruluşlar Altınova, Gözlü ve Konuklar tarım işletmeleridir.
      Küçük sanayinin gelişmiş olduğu konya ilindeki önemli sanayi kuruluşları un, unlu mamüller, et, süt ürünleri, çeşitli konserveler, meyve suyu, şeker, şarap, dokuma, deri, hazır giyim, çimento, tuğla, kiremit, tarım makineleri, yedek parça, tüp, tel ve yonga levha fabrikalarıdır.
      konya yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. İl topraklarında linyit, civa, magnezit, alüminyum ve lületaşı yatakları vardır. Tuz Gölü kıyısındaki tuzlalarda önemli miktarda tuz elde edilir. seydişehirdeki alüminyum tesisleri, ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alır.

Tarihî ve Turistik Yerleri
       Çamlıköy, Yakamanastır, Kale Çamlığı, Huğlu, Karaburun ve kızılören Çamlığı orman içi dinlenme yerleri; Meram Bağları; Ilgın Kaplıcası; İvriz Kaya Kabartması; Beyşehir Kalesi; Akmanastır; Hagia Eleni Kilisesi; Sırçalı Medrese; Tacül Vezir Medresesi ve Türbesi; İnce Minareli Medrese; Ali Gav, Küçük Karatay, Karatay ve İsmail Aka (Taş medrese) medreseleri; HasBey ve Nasuh Bey Darülhuffazları; Seydişehir muallimhanesi; İplikçi camisi ve medresesi; Sadrettin Konevi Camisi ve Türbesi; Alaeddin Dursunoğlu, Selimiye, Kapı, Aziziye, eşrefoğlu ve Pir hüseyin camileri; Sahip Ata, Karabaş Veli ve Lala Mustafa Paşa külliyeleri; Akşehir ve Ereğli Ulu Camileri; Mevlana türbesi ve dergahı; Nasreddin Hoca Türbesi; Taş Mescid; Sırçalı Mescid; Karatay, tahir ile Zühre, Altunkalem, Güdük Minare ve Küçük ayasofya mescidleri; Yusuf ağa Kitaplığı; Kubadabad Sarayı; Seyyid mahmud Hayran ve Şeyh Şahabettin Zaviyeleri; Kızılviran, Sultan Zazadin, Horozlu, Kadın, İshaklı ve Kuruçeşme Hanları; Rüstem Paşa Kervansarayı; Konya Arkeoloji, Karatay Çini Eserleri, Konya Taş ve Ahşap Eserleri, Konya Mezar Anıtları; Atatürk Evi ve Kültür, Konya Etnografya, Konya Mevlana, Koyunoğlu, Akşehir Taşeserler, Akşehir Atatürk ve Etnografya, Ereğli Müzeleri.

Konya Yöresel Yemekleri

Çok zengin bir mutfağa sahip olan Konya sofralarında, genellikle kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekler ve hamur işleri hakimdir. İçinde, bıçak veya satırla kıyılmış incecik et parçalan, soğan, domates ve biber bulunan etli ekmek ile et suyuyla ıslatılmış ekmeğin üzerine kıyma, sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülmesiyle yapılan tirit ise en ünlü yöresel yemekleridir.


       Ermenek dolması, kuru kabak sarması, tarhun çorbası, bulgurlu domates kurusu, sac arası, güveç kebabı, yoğurtlu Akşehir çorbası diğer yöresel yemekleridir.

KOCAELİ (İzmit)

Kocaeli'nin plaka numarası 41, Telefon kodu ise 262'dir.
Kocaeli'nin yüzölçümü 3.626 km² olup, Nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 742.245'tir.



Kocaeli'nin Tarihî ve Turistik Yerleri
      Kuzuyayla ve Fındıklıtepe orman içi dinlenme yerleri; Bayramoğlu, Karamürsel, Kefken ve Kerpe kıyıları; Ballıkayalar; Eskihisar Kalesi; Hannibal Mezarı; Pertev Mehmet Paşa ve Çoban Mustafa Paşa külliyeleri; Orhan Gazi, Mehmet Bey ve İmaret camileri; Sultan Süleyman Köprüsü; Yalı ve Mehmet Bey Hamamlarıile Yeni hamam ve Küçük hamam; Canfeda Kethüda Kadın ve Mısırlıoğlu çeşmeleri; Hünkâr kasrı; İzmit Saat Kulesi; İzmit, Yarımca ve Osman Hamdi bey Müzeleri...

Coğrafî Yapısı
       Kocaeli, sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu illerimizden biridir. Ekonomik açıdan ülkemizin en gelişmiş illeri arasında yer alır. Kuzeyde Karadeniz kıyısından, güneyde Samanlı Dağlarının en yüksek kesimlerine kadar uzanan il topraklarına doğuda Sapanca Gölü, batıda İzmit Körfezi birer sivri girintiyle sokulur.
      Kocaeli, Türkiye'nin Marmara Bölgesinde yer almaktadır. İlin yüzey şekilleri Sapanca Gölü-İzmit körfezi doğrultusunun kuzey ve güney kesimleri olmak üzere iki bölümde incelenebilir. Buna göre İstanbul Boğazı, Karadeniz ve İzmit Körfezi arasında kalan yarımadaya, Kocaeli Yarımadası adı verilir. Yarımadanın yarıya yakın bölümü Kocaeli il sınırları içinde kalır. Bu bölüm küçük akarsu vadileriyle parçalanmış dalgalı düzlüklerden oluşur. Gebze ilçesinin Mollafenari bucağına bağlı Demirciler köyü yakınında yer alan ve Ballıkayalar olarak bilinen kanyon biçimli vadi, dağcılığa yeni başlayan gençler için ilginç bir çalışma alanıdır. Bu kesimin en yüksek noktası Derince'nin kuzeyinde 645 metreye ulaşan Çene Dağı'dır. Bu dağın güneyinden İzmit'in Çene Suyu kaynaklanır. İlin bu kesiminden doğan akarsulardan başlıcaları olan Sarısu Kandıra'nın kuzeyinde, Gökdere (Göksu) il sınırları dışında Karadeniz'e, Dil (Tavşanlı) deresi ise Gebze ile Hereke arasında İzmit körfezine ulaşır.


      Kocaeli'nin güney kesimini Samanlı Dağları engebelendirir. Bolu dağlarının batı uzantısı görünümündeki bu dağların ve ilin en yüksek noktası, Sapanca Gölü'nün güneybatısında yüksekliği 1.602 metreye ulaşan Keltepe'dir. Samanlı Dağlarından kaynaklanıp kuzeye doğru akarak İzmit Körfezi'ne dökülen başlıca akarsular Kazıklı Deresi ve Yalakderedir. Yalakdere'nin taşıdığı alüvyonların birikmesiyle oluşan Delta ovası Hersek Ovası adıyla anılır. Bu ovadaki sığ göle de Hersek Gölü adı verilir.
      Sapanca Gölü'nün batı ucu il sınırları içindedir. Eskiden İzmit Körfezi'nin doğu uzantısı olan Sapanca Gölü, akarsuların getirdiği alüvyonların birikmesi sonucunda denizden koparak oluşmuştur. Kenarlarında yer alan kırık fay çizgileri boyunca çökerek oluştuğu anlaşılan İzmit körfezi yaklaşık 50 km uzunluğundadır. Genişliği batıdaki ağız kesiminde 5 km kadar olan körfezin en dar yeri Derince ile Gölcük arasında 2 km'dir. İzmit Körfezi'nin en derin yeri ise iç kesimlerde 204 metreyi bulur.
      İlin oldukça düz olan Karadeniz kıyısı açığında bazı kaya parçalarından oluşan adacıklar vardır. Bunların başlıcası Kefken Adası'dır.

İklimi ve Bitki Örtüsü
      Kocaeli İli'nin hem Karadeniz'e, hemde Marmara denizine kıyısı olması iklim ve bitki örtüsünü etkiler. Kocaeli Yarımadasının kuzey kesimleri Karadeniz Bölgesinin en çok sonbaharda yağış alan nemli ikliminin etkisinde kalırken, İzmit Körfezi'nin çevresindeki alanlar hemen hemen tüm Marmara Bölgesinin en çok kışın yağış alan daha kurak ikliminin etkisindedir.
      Kocaeli yarımadasının kuzey kesiminde nemcil ormanlar yer alır. Bu ormanlar meşe, kestane ve daha çok kayın ağaçlarından oluşur. İzmit körfezi kıyılarındaki yamaçlar boyunca geniş alanlar kaplayan Akdeniz Bölgesine özgü makilere ve zeytinliklere rastlanır. Samanlı Dağları'nın kuzeye bakan yüksek kesimlerinde de genellikle kayınlardan oluşan ormanlar vardır.

Ekonomi
      Halkının yarısından çoğu il ve ilçe merkezlerinde, kent ve kasabalarda yaşayan Kocaeli'nin ekonomisi sanayiye dayanır. Kocaeli ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının İstanbul'dan sonra en çok yoğun olduğu ilimizdir.
      Türkiye'nin tanınmış başlıca petrol arıtım tesislerinden olan İPRAŞ rafinerisi, Kocaeli ilindeki en önemli sanayi kuruluşlarından biridir.
      Kocaeli yöresinin tanınmış bitkisel ürünleri Yarımca kirazı ile Değirmendere fındığıdır. Bunlardan başka, Kocaeli'de buğday, mısır, elma, yulaf, şekerpancarı, domates, ayçiçeği, lahana ve arpa yetişir. İstanbul'un gereksinimine yönelik olarak Karamürsel yakınlarında kurulan seralarda çiçekçilik yapılır.

Kocaeli Yöresel Yemekleri
Anadolu'da beslenme genel olarak unlu yiyeceklerden oluşurken, Kocaeli'de sebze ve meyve tüketimi ön plandadır. Pişmaniye, kızılcık, pancar ve patlıcan turşusu, patlıcan ve ıspanak boranısı, carcur, pospos, semizotu, karnıbahar ve lahana salatası, evelik, kıvırma ve akkabak tatlısı, yağlı ballı bunlardan bazılarıdır.