27 Ekim 2012 Cumartesi

ISPARTA ( isparta)

Isparta'nın Telefon kodu 246, Plaka numarası ise 32'dir.

Isparta Akdeniz Bölgesinin iç batı kesiminde yer alır.bölgenin bu kesiminde çok sayıda göl vardır ve bu kesime Göller Yöresi denir. İlin kuzey sınırı aynı zamanda bölgeler arası bir sınırdır. Güney sınırı Toroslar'ın Antalya Körfezine doğru alçalmaya başladığı yamaçlardan geçen Isparta ili toprakları, doğuda Beyşehir gölü kıyısından batıda Burdur Gölü kıyısına kadar uzanır.


Isparta kenti yakınında yer alan Bozanönü Köyü'ndeki Kapalıin mağarasında fosilleşmeye başlamış kemikler ile çakmaktaşından yapılmış aletler bulunmuştur. Bu buluntular yörede geçici olarak kurulan ilk yerleşim yerlerinin tarihinin günümüzden yaklaşık 45-15 bin yıl öncesine kadar gittiğini göstermektedir. İl topraklarında kurulan bir çok ilk çağ kentinin kalıntılarının çoğu depremlerle yıkılıp yok olmuş ve tarihsel yapılardaki taşların sonradan konut yapımında kullanılması nedeniyle günümüze kadar ulaşamamıştır. Yalvaç kenti yakınındaki Antiokheia kentinin su gereksinmesini karşılamak amacıyla yapılmış su kemeri bugün de ayaktadır. Aynı kentte Frik tanrısı Men adına yapılmış olan tapınağın bazı bölümleri de günümüze kadar ulaşabilmiştir. Eski bir tarihe sahip olan Isparta Göller Yöresi'nin en gelişmiş ilidir. Ispart denince gül ve halı akla gelir.


Isparta'nın yüz ölçümü 8933 km karedir. nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 382.844 tür. 

Isparta'nın ilçeleri; Merkez, Aksu, Atabey, Eğridir, Gelendost, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkıkaraağaç, Uluborlu ve Yalvaç'tır.


Isparta'nın turistik yerleri; Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkları, Isparta Gölcüğü, Çamyol ve Kuyucak Ormaniçi dinlenme yerleri, Eğridir Kasnak Meşesi ve Sütçüler Sığla Ormanı Doğyı Koruma alanları, Eğridir, Uluborlu ve Yalvaç Kaleleri, Pisidya Antiokheiası ve Apollonia ilkçağ kentleri, Ertokuş ve Dündar Bey Medreseleri, Isparta Hızır Bey, Kutlu Bey, Firdevs Bey, İplik, Eğridir Hızır Bey, Barla Çaşnigir, Uluğ Bey Veli Baba Camii, firdevs Bey Bedesteni, Eğridir Kervansarayı, Ertokuş Hanı, Baba Sultan Türbesi, Isparta ve Yalvaç müzeleri.