6 Ocak 2012 Cuma

Gaziantep

Gaziantep ili Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almakla birlikte, topraklarının yarıya yakın bir kısmı Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır.

Gaziantep ilinin plakası "27", telefon kodu ise "342" dir.


Gaziantep iklimi; her iki bölgenin iklimi birlikte görülmektedir. Hem Güneydoğu Anadolu'nun karasal iklimi, hem de Akdeniz iklimi.


Gaziantep ilinin komşuları; Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'dir.


Gaziantep ilinin ilçeleri ise Şöyledir: şehitkâmil, Şahinbey, Oğuzeli, Yavuzeli, İslahiye, Nurdağı, Karkamış, araban ve Nizip'tir.


Gaziantep ilinin nüfusu 2010 yılı verilerine göre 1.700.763 kişi olup, yüzölçümü 7.642 km² dir.
Gaziantep Anatolian Hotel

Gaziantep, liman kentlerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle ekonomik açıdan zengin bir ilimizdir. En önemli geçim kaynakları tarım, hayvancılık, sanayi, el sanatları, enerji kaynakları ve ticarettir. Gaziantep'te boksit, demir, dolomit, fosfat, gümüş, krom, petrol ve doğalgaz da bulunur. Arap ülkelerine çok sayıda hayvan ihracatı yapılmaktadır. Karkamış ve birecik barajlarında ise elektrik üretilmektedir.

Gaziantep fıstığıyla ün yapmış bir ilimizdir. Antep fıstığı gaziantep'te en çok tarımı yapılan bir üründür.
Antep Fıstığı


Gaziantep'in yöresel yemekleri çok fazladır. Nohut dürüm, Şiveydiz, yuvarlama, baklava, kurutulmuş patlıcan ve biber dolması, 26 çeşit köfte, ezmeli tike kebabı, lahmacun, kıyma kebabı, cağırtlak kebabı, yenidünya kebabı, külbastı bunlardan bazılarıdır.
Meşhur Gaziantep Baklavası

Eskişehir

Eskişehir, İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Telefon kodu "222" olup, plaka numarası "26" dır.
Eskişehir İli
 Eskişehir 13.652 km² yüzölçümü ile, 1990 yılı verilerine göre 641.057 kişi nüfusa sahiptir. İl toprakları içinde 2 üniversiteyi barındırmasından dolayı tam bir öğrenci şehri görüntüsündedir. Eskişehir, doğal güzellikleri ve kültür zenginlikleriyle her yıl önemli sayıda turist çekmektedir.

Eskişehirden Doğa Manzaraları


Eskişehir, Lüle taşı ve çeşitli hastalıklara iyi gelen sıcak su kaynakları ile ünlüdür. Nasreddin Hoca ve Yunus Emre de Eskişehir'lidir.
Porsuk Çayı


Eskişehir ilinin ilçeleri; Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, İnönü, Mahmudiye, Mihalıççık, Mihalgazi, Sivrihisar, Seyitgazi, Sarıcakaya ve Han olmak üzere 12 ilçesi bulunmaktadır.
Eskişehir ilçeleri Haritası


Eskişehirde 8 cami, 5 hamam, 1 kervansaray, 16 mescid, 2 kümbet, 8 çeşme ve 1 tane de sübyan mektebi vardır Günümüze kadar gelen.
Eskişehir Doğa Manzaraları


Eskişehir'in en önemli akarsuyu "Porsuk çayı ve Sakarya ırmağı" dır.


Eskişehir Porsuk Çayı


Eskişehir iklim bakımından tamamen tipik bir karasal iklim kuşağındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Eskişehir ilinin bitki örtüsü ise şöyledir. Topraklarının dörtte birini çam, meşe, gürgen, ardıç, köknar ve katranla kaplı ormanlar oluşturmaktadır. Su kenarlarında söğüt, ahlat ve kavak ağaçlarına rastlanmaktadır.
Eskişehir Gece Manzaraları



Eskişehir'in Komşuları; Ankara, Afyon, Kütahya, Bilecik ve Bolu'dur.
Eskişehir Haritası
Eskişehir'in en ünlü yöresel yemekleri ise, Göceli tarhana, harşıl, çiğ börek ve katlama vs. dir.
Eskişehir yöresi (Çiğ Börek)