4 Ocak 2012 Çarşamba

Erzurum

Erzurum Haritası
Erzurum'un plakası "25" , Telefon kodu ise "442" dir.
Erzurum  merkez


Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ilidir. Erzurum'un toplam nüfusu 1.135.335 kişidir. Erzurum'un yüzölçümü ise 25.323 km² dir.
Erzurum Manzaraları


Erzurum'un ilçeleri ; Aşkale, Hınıs, Çad, Horasan, Ilıca, ispir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Pasinler,  Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere, Narman, Oltu, Olur.
Çifte Minareli Medrese


Erzurum ili'nin dört bir tarafı dağlarla çevrilidir. Rakım oldukça yüksektir. O yüzden de şiddetli bir karasal iklim kuşağındadır. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Hemen hemen 5 ay karla kaplıdır. Çok sert bir iklime sahip olan Erzurum'da yıllık sıcaklık ortalaması 6 derecedir. Erzurum'un %9 u orman ve fundalık, %18 i de tarıma elverişli alanlardır. Ekonomisi tarım ve hayvancılıktır. Hatta hayvancılık tarımdan önce gelmektedir.
Masa Üstü Resimleri (Erzurum Doğa resmi)


Anadolunun her yöresi gibi Erzurum'un da kendine özgü zengin bir mutfağı vardır. En ünlü yemeği "Cağ Kebabı"dır. Ayran aşı, su böreği, kadayıf dolması ve lor dolması da diğer yöresel yemeklerindendir.
Cağ Kebabı


Erzurum halkı'nın lakabı " olarak bilinir.

Erzurum'un Oltu taşı da çok ünlüdür. Oraya gezmeye gidenler, Oltu taşıyla yapılmış, küpe, yüzük, bileklik vs. alabilirler.
Palandöken Kayak Merkezi

Erzincan

Erzincan Merkez Görünüm

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, telefon kodu "446", plaka numarası "24" tür.

Ekşi Su


Erzincan'ın 9 tane ilçesi vardır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır. Refahiye, Kemah, Kemaliye, Tercan, Çayırlı, İliç, Otlukbeli ve Üzümlü'dür.
Kemah Boğazı


Erzincanın nüfusu 2010 yılı verilerine göre 224.949 kişi olup, Yüzölçümü ise 11.974 km² dir.
Kemah Kalesi



Erzincan'ın Komşuları; Erzurum, Sivas, Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'dur.
Aygır Gölü


Erzincan yüzölçümünün %60 kadarını dağlar kaplamaktadır. Erzincan'ın dağları arasında en yükseği 3537 m  olan keşiş dağlarıdır.
Türk Büyükleri Heykelleri


Erzincan iklimi, Doğu Anadolu iklimi ile İçanadolu iklimi arasında geçiş yapan sert bir karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlıdır. Aralık ayından mayıs ayına kadar bol bol kar yağar. Topraklarının %60 ını çayır ve meralar oluşturmaktadır. %11 i orman ve fundalıktır. %20 si ise tarıma elverişli arazidir.
Turistik Yerler, Girlevik Şelalesi


Erzincanın yöresel yemekleri ise; Erzincan çorbası, Doldurma kaburga, Kenger yemeği, Eğin piyazı, Ayva kalyesi, pestil kavurması vs.