1 Ocak 2012 Pazar

Denizli

Denizli'nin plaka numarası"20" olup, telefon alankodu "258" dir.

Denizli ili, Türkiye'nin güneybatısında, Ege Bölgesinin de güneydoğusunda yer almaktadır. Denizli'nin toplam nüfusu 2010 yılı verilerine göre 931.823 tür. Denizli'nin yüzölçümü ise 11.692 km² dir. Denizli her ne kadar ege bölgesinin bir ili ise de topraklarının bir kısmı da Akdeniz Bölgesindedir.
Hierapolis Tiyatrosu
  Bilindiği gibi Denizli, horozlarıyla ve Pamukkalesi ile ünlü bir şehrimizdir.
Honaz Şelale
Denizlinin ilçeleri şunlardır :
    Babadağ, Buldan, Güney, Bekilli, Çivril, Sarayköy, Pamukkale, Akköy, Çal, Baklan, Çardak, Bozkurt, Acıpayam, Beyağaç, Kale, Tavas, Çameli, Honaz, Denizli merkez, Serinhisar'dır.


Denizli'nin komşuları ; Uşak, Afyon, Burdur, Muğla, Aydın ve İzmir'dir.


Denizlinin komşuları harita

      Denizli'nin en büyük akarsuyu Büyükmenderes'tir.
      Denizli'de hem Ege'nin iklimi hemde iç bölgelerin karasal iklimi birlikte hüküm sürer. denizler genellikle denize dik olarak uzandığından denizden gelen rüzgârlara açık bulunmaktadır. kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Denizli Manzara
       Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.
Denizli Manzaraları

      Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmeklerdir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.
Denizli Horoz Heykeli

     Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir.,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.
Denizli gece

    

Çorum

Çorum ili haritası
Leblebinin anayurdu Çorum ilidir. Çorum, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz Bölümüne dahil olmakla birlikte, şehrin bir bölümü İç Anadolu Bölgesindedir. Çorum'un telefon alan kodu "364" olup, Çorum'un plakası "19" dur.
Çorum Kuşbakışı

       Çorum'da toprak ve makina endüstrisi oldukça gelişmiş durumdadır.
Çorum'un toplam 13 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Sungurlu ilçesidir. Çorum'un Osmancık ilçesi de pirinciyle ünlüdür. İspanya'nın en önemli geçim kaynağı olan "kapari"nin Türkiye'deki anavatı yine Osmancık'tır.
Duvar fotoğrafları

       Çorum'un yüzölçümü 12.820 km²  olup Çorum'un toplam nüfusu da 2010 yılı verilerine göre 535.405'tir.
Bakırcılar


       Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir.
Keşkek


İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak mümkündür.
Çorum Turistik Yerler

Çankırı

Çankırı Korgun
      Çankırı ili telefon kodu "376" olup, plakası "18" dir. Çankırı, İçanadolu Bölgesinin kuzeybatısında yer almaktadır. Hatta çankırı'nın kuzeydeki ilçeleri karadeniz bölgesine girmektedir.
Çankırı Haritası
      Çankırı'nın komşuları şunlardır: Karabük, Kastamonu, Çorum, Kırıkkale, Ankara ve Bolu'dur. Çankırı ilinde 2010 verilerine göre, 12 ilçe, 19 belde ve 366 tane köy vardır. İlçeler Bayramören, Ilgaz, Kurşunlu, Atkaracalar,Çerkeş, Korgun, Orta, Yapraklı, Eldivan, Şabanözü, Kızılırmak ve Çankırı merkez olmak üzere 12 tanedir.

      Çankırı şehir nüfusu 2010 verilerine göre 179.067 olup, yüzölçümü 7.388 km2.
Çankırı iklimi, İçanadolu Bölgesinin karasal iklimi hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. İl sınırları içerisindeki akarsuların en büyüğü, ülkemizin en uzun nehri olan Kızılırmak'tır.
      Çankırı ilinin en ünlü yemekleri,
Eldivan
Çankırı'nın yöresel yemekleri etli hamur(mantı), tarhana çorbası, gözleme, cızlama, güveç, bıhtı aşı, harmandaşı, fit fit aşı, cevizli hamur, çeç böreği, mıhlama, keşkek, çalma, çekme helvası, baklava olarak sayılabilir.
Kaya Kadın Çayırı





Çankrı'nın köyleri ise herbiri diğerinden güzeldir. Kısacası herbir köşesi bir cennettir anadolu'nun.