2 Kasım 2012 Cuma

KÜTAHYA

Kütahya'nın telefon kodu 274 olup, plaka numarası ise 43'tür.
Kütahya'nın yüzölçümü 11.875  km² olup, nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 543.384 'tür.

Kütahya'nın İlçeleri
Kütahya merkez, altıntaş, Aslanapa, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Simav, Şaphane, Tavşanlı


Kütahya'nın Tarihî ve Turistik Yerleri

      Çamlıca, Murat Dağı, Hisarlıktepe, Ebem Çamlığı, Gölcük yaylası ve Nafıa Pınarı orman içi dinlenme yerleri; Harlek, Yoncalı ve Murat Dağı Kaplıcaları; Aizanoi antik kent kalıntıları; Kütahya Kalesi; Vacidiye Medresesi; Kütahya Ulucamii, Yakup Bey, İshak Fakih ve Molla Bey Külliyeleri; Balıklı, Kurşunlu, Dönenler, Arslan Bey (Meydan), Hisarbeyoğlu Mustafa (Saray), Takvacılar, Karagöz Ahmet Paşa, Lala Hüseyin Paşa ve Ali (Alo) Paşa camileri; Küçük ve Büyük Bedestenler; Küçükhamam ve Lala Hüseyin Paşa Hamamı; Kütahya müzesi; Dumlupınar Anıtı...

Coğrafî Yapısı
      Kütahya İli Türkiye'nin İç Batı Anadolu bölümünde yer alır. Güneyde bu bölümün orta kesimlerinden , Kuzeydoğuda İç Anadolu Bölgesi sınırına kadar uzanan Kütahya ilinin kuzeydeki küçük bir bölümü Marmara Bölgesinin sınırları içinde kalır.
    Kütahya yöresi oldukça eski bir yerleşme alanıdır. Anadolu'nun batı kesimindeki etkin bir deprem kuşağının üstünde yer alan Kütahya'da tarih boyunca depremler birçok insanın yaşamını yitirmesine ve yöredeki yerleşme yerlerinin yıkılmasına yol açmıştır. Bu nedenle ilk çağda kurulmuş olan yerleşim yerlerinden çok azının kalıntısı günümüze ulaşabilmiştir. Bugün Kütahya denince çinicilik sanatı ve yöreye özgü çiniler akla gelir.

      İç anadolu Bölgesini Ege Bölgesinden ayıran bir alanda kurulmuş olan Kütahya'nın il toprakları oldukça yüksek ve engebelidir.Kütahya ilini engebelendiren dağlar, Murat Dağı, Şaphane Dağı, Akdağ ve Eğriöz Dağlarıdır. Kartaltepe Doruğu İç batı Anadolu bölümünün en yüksek noktasıdır. Murat Dağında hastalıklarına şifa bulmak umuduyla gelenlerin yararlandığı ılıcalar vardır.
(Aizonai) Kütahya Turistik Yerler

      Kütahya'da çöküntü sonucu oluşan bazı alçak düzlükler yer alır. Tarım açısından önem taşıyan bu ovaların başlıcaları kütahya, Altıntaş, Tavşanlı, Gediz ve Simav ovalarıdır.
      Kütahya'da doğan akarsular üç ayrı denize dökülürler. Porsuk çayı il sınırları dışında katıldığı Sakarya ırmağı aracılığıyla Karadeniz'e dökülür. Adırnaz (Orhaneli) ve Emet çayları Marmara Denizine dökülür. İlin güney kesiminden çıkan sular da Gediz ırmağı aracılığıyla Ege Denizi'ne dökülür.
      İl sınırları içindeki başlıca göller Kayaboğazı ve Enne baraj gölleridir.
Kütahya Tarihi Eserler

İklimi ve Bitki Örtüsü
      Kütahya iklim açısından Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri arasındaki geçiş alanında yer alır. En yağışlı mevsim kıştır. Yazlar oldukça sıcak ve kurak geçer. Kış ayları ise soğuk ve kar yağışlıdır.
      Ormanlar yüksek kesimlerde geniş alanlar kaplar. Bu ormanlar genellikle kızılçam, karaçam ve sarıçamlardan oluşur. İlin kuzey kesimindeki dağlarda kayın ormanlarına rastlanır. Alçak kesimlerdeki bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. İlde, geyikler için Şaphane Dağı ile Türkmenbaba'da koruma ve üretme alanları kurulmuştur.
Kütayha Gezilecek Yerler

Ekonomi
      Halkının yarıdan çoğu kırsal kesimde yaşayan kütahya'da ekonomi tarım ve madenciliğe dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler şekerpancarı, buğday, arpa, patates, soğan, nohut, domates, elma, kavun ve kestanedir.
      Kütahya'da çinicilik ve porselen sanayi önemli bir gelir kaynağıdır.

Kütahya'nın Yöresel Yemekleri
Sıkıcık Çorbası


       Yakın zamana kadar çarşı ekmeği, ev ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır. Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği halâ sürmektedir. Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırlar. Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır. Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedir.Gökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir.
Kütahya Köftesi

      Tekke çorbası, Kabak dolması, Sıkıcık çorba, Reçel, Pekmez, Gak, Ovma şehriye, Gelincik ve Gül şurubu, Lohusa şerbeti, Göttür tatlısı, Peluze, Güveçli pilav vs. yörenin vazgeçemediği yemekleridir.
Kütahya'nın Güveçli Pilavı
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder