29 Ekim 2012 Pazartesi

İZMİR

İzmir Haritası
İzmir'in plakası 35 olup, İzmir telefon kodu 232'dir.


İzmir'in Yüzölçümü 11.973 kilometrekare olup, 1985 yılı verilerine göre Nüfusu 2.317.829'dur.
Kordon

İzmir'in İlçeleri; Bornova, Buca, Karşıyaka, Konak, Menderes, Aliağa, Beydağ, Bayındır, Bergama, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kira, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla...
Saat Kulesi

İzmir'in Tarihî ve Turistik Yerleri :

Dikili, Foça, ÇeşmeSeferihisar ve Gümüldür kıyıları; Balçova-Çatalkaya Teleferiği,

Balçova-Çatalkaya Teleferiği

 Asansör; Yamanlar- Karagöl, Tanay, Uzunkuyu, Belkahve, Pamucak, Teos Ormanı, Dereboğazı, Mersinlikahve ve Çamlık Ormaniçi dinlenme yerleri, Balçova-Agamemnon, Çeşme-Şifne, Bergama- Güzellik, Menemen, Seferihisar, Bayındır, Foça, LarisaErythrai, Klazomenai, Teos, Lebedos, Kolophon, Klaros, Notion ve Efes (Ephesos) İlkçağ kent kalıntıları; Meryemana evi; Bayraklı; Kadifekale; Artemis Hamamı; Kızılçullu ve Selçuk Su Kemerleri; İzmir Agorası; Çeşme ve Selçuk Kaleleri; Belevi Tümülüsü ve Mezar Anıtı; Bergama, Ödemiş ve Tire Ulucamileri; Faik Paşa, Hisar, Hacı Hüseyin, Kestane Pazarı, Aliağa, Hatuniye, Çorak Kapı, Konak, Kurşunlu, Şadırvan, İkiçeşmelik, Salepçioğlu, İsa Bey, Mehmet Bey, Kazganoğlu, rüstem Paşa Camileri; Kızlar ağası, Mirkelamoğlu ve karaosmanoğlu Hanları; Sultanşah, Mehmet Bey, İbni Melek ve SüleymanşahmTürbeleri; İzmir Saat Kulesi; İzmir Atatürk ve Menemen Kubilay Anıtları; Uluslararası İzmir Fuarı; İzmir Arkeoloji, İzmir Resim ve Heykel, İzmir Atatürk, Efes Arkeoloji, Bergama ve Tire Müzeleri...
Foça


 İzmir ili, Ege Bölgesinin batı kesiminin ortalarında yer almaktadır. İl toprakları batı kültürüne yatkın olan uygarlıkların yaşadığı yörededir. Bu topraklarda destanlardan heykellere, resimden mimarlığa, dinî inanışlardan felsefeye uzanan çok yönlü bir kültür birikimi vardır. İzmir nüfus açısından, İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Nüfus yoğunluğu bakımından da İstanbul ve Kocaeli illerinin ardından 3. sırada yer almaktadır.
İzmir Tatil Yerleri

Ege'nin İncisi olarak adlandırılan İzmir, Ege Bölgesinin en önemli ticaret, sanayi, ulaşım, kültür, eğitim, turizm ve hizmet merkezidir ve aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen dış ticaret limanıdır.

Ege denizine kıyısı olan il toprakları, kuzeyde Madra Dağı'ndan, Güneyde Aydın Dağlarına kadar uzanır. İlin, kuzeyinde Balıkesirle komşu olan Madra Dağı'nın bir bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalır.

İzmir ili topraklarınıdoğu-batı doğrultulu akarsu vadileriyle, denize dik sıralar oluşturarak, bu vadileri birbirinden ayıran dağlar engebelendirir. Güneyde Aydın Dağları, Aydın iliyle doğal sınır oluşturur. İzmir ilinin en yüksek noktası, yüksekliği 2.159 metreye ulaşan Bozdağ'dır.

Bu dağların birbirinden ayırdığı akarsuların geniş tabanlı vadilerinde yer alan verimli ovalar, İzmir ilinin başlıca tarım alanlarıdır. Bu düzlüklerin en önemlileri; Kınık, Bakırçay, Menemen, Kemalpaşa (Nif) ve Küçükmenderes ovalarıdır.

İzmir ili topraklarının sularını toplayan başlıca akarsular; Bakırçay, Gediz ve Küçükmenderes ırmaklarıdır. Bu akarsular Ege Denizine dökülür. Başlangıç kolları Madra Dağı'nın kuzeyinde doğan Kocaçay ise Manyas Gölü'ne, daha sonra da Marmara Denizi'ne ulaşır.

Karmaşık bir doğal yapısı olan İzmir ilinin kıyıları oldukça girintili çıkıntılıdır. Bunun sebebi eski jeolojik çağlarda yer kabuğunda oluşan kırılma, çökme ve kıvrılmalardır.Günümüzde akarsu vadileri olarak görülen kısımlar, kırılmalar sonucu oluşan çöküntü alanlarıdır. Bu nedenle yörede sık sık deprem olur. Çöküntü alanlarının aşağı kesimlerinin deniz suları altında kalması sonucu birçok körfez ve yarımada ortaya çıkmıştır. İl kıyılarındaki başlıca çıkıntı Ege denizine doğru bir çekiçi andırır biçimde uzanan Urla Yarımadası'dır. Bu çıkıntının kuzey kesimine Karaburun Yarımadası, batıya doğru uzanan bölümüne de Çeşme Yarımadası denir. İzmir kıyılarındaki başlıca girintiler Dikili, Çandarlı, İzmir ve kuşadası körfezleridir. Bunlardan kara içine en çok sokulanı İzmir Körfezi'dir.

İzmir ilinde önemli bir göle rastlanmaz. Kıyıdaki akarsu deltalarında denizkulağı denen bazı küçük lagünler vardır. İl kıyıları açığındaki başlıca adalar Uzunada ile Hekim Adası'dır.

İzmir'in İklimi ve Bitki Örtüsü

Akdeniz ikliminin etkisinde kalan İzmir'de yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Kar yağışı ise yok denecek kadar azdır.
Orman içi dinlenme yerleri

İlin alçak kesimlerinde doğal bitki örtüsü makilerden oluşur. Dağlık bölgelerin kuytu kesimlerinde ise kızılçam ve karaçam topluluklarına rastlanır. kozak Dağındaki fıstık çamı korulukları, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı olan çamfıstığı üretim alanıdır.

İzmir'in Yöresel Yemekleri
Kumru

İzmir köfte, Şambali, Kumru, Nohutlu Mantı, Çiğ Börek, Patlıcan Salatası, Foça Muhallebisi, vs. sayılabilir.
Şambali  (Şam Tatlısı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder