23 Aralık 2011 Cuma

Bingöl

Bingöl ili telefon kodu "426" olup, plaka numarası "12"dir.

Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bingöl ili, 8 ilçe, 5 belde ve 305 köye sahiptir. Bingöl İlçleri Merkez, Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu dur. Bingöl ekonomisinin büyük kısmını hayvancılık oluşturmaktadır. Bunun yanısıra arıcılık, hindicilik ve tavukçuluk işletmesi ile ceviz, kitre ve çiriş ticareti de yapılmaktadır.
Perisuyu

      Bingöl iklimi, kışlar uzun sürer, sert bir kara iklimi vardır. Kar kalınlığı 3-4 metreyi bulmaktadır. Yılın üçte biri karla kaplıdır. Yazları sıcak ve kuraktır. İlkbahar ve sonbahar bol bol yağmur yağar. Bol yağış alan Bingöl'ün her yanı ilkbaharda yemyeşil bir görünüm alır. Özellikle akarsu kenarları çok güzeldir. çünkü Bingöl'ün %15i orman, %70i ise mera ve çayırlarla kaplıdır.
Yüzen Ada Bingöl

      Bingöl yüzen adası, kaleleri ve kayak merkeziyle ilgi çeken bir ildir. Yüzölçümü 8.125 kilometrekaredir. Bingöl'ün eski adı Çapakçur'dur.   
     Bingöl komşuları şu illerimizdir: diyarbakır, Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli ve Elazığ'dır.
Tutmaç Çorbası
      Bingöl'ün en ünlü yemekleri : Dövme çorbası, şilki, mastuva, keldoş, sorina pel, ayran aşı, selim tava ve etli patates dilbesi'dir.
Selim Tava

Bilecik

Bilecik telefon kodu "228", Bilecik plakası"11"dir. Bilecik, Marmara Bölgesinin güneydoğusunda yer almakta olup, dört bölgede toprağı bulunan tek ilimizdir.Topraklarının bulunduğu bu dört bölge Marmara, karadeniz, Ege ve iç anadolunun kesiştiği bölgedir. Ormanları, dereleri, gölleri ve zengin maden ocakları ile ayrı bir özellik taşıyan ilimizde Batı Anadolu şivesi kullanılmaktadır.

      Bilecik şehir nüfusu 173.389 olup, ilçe, köy ve kasabalarla birlikte toplam nüfusu 225.381 kişidir. Yüzölçümü ise, 4.307 kilometrekaredir.
      Bilecik ilçeleri ; Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve eski adı Kırka olan Yenipazar'dır.

      Bilecik iklimi, güneyinde ve doğusunda İçanadolu'nun yayla iklimi görülmektedir.Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Diğer kısımlarında ise kışlar ılık geçer. yağmur daha çok ilkbahar ve sonbaharda yağar.

      En ünlü yemekleri ise, büzme, piruhi, ovmaç çorbası, keklik kebabı, sac kebabı, köpük helvası,samsı, pancar pekmezi, kıtırcı helvası, cevizli üzüm sucuğu v.s.