22 Aralık 2011 Perşembe

Balıkesir

Balıkesir telefon kodu "266" olup, plaka numarası "10"dur.

Balıkesir Marmara bölgesinin güneyinde yer almaktadır.Topraklarının bir kısmı ege bölgesinde kalan hem marmara hem de ege denizine kıyısı bulunan bir ildir. Balıkesirin nüfusu 2010 yılındaki nüfus sayımına göre Balıkesir şehir merkezinin nüfusu 265.747, toplam nüfusu ise 334.893 tür.

        Balıkesir'in ilçeleri ; Manyas, Susurluk, Kepsut,Bigadiç,Sındırgı, Savaştepe, Marmara, İvrindi, Havran, Gönen, Gömeç, Erdek,Edremit, Dursunbey, Burhaniye, Bandırma, Balya, Ayvalık ve merkez olmak üzere toplam 19 ilçesi bulunmaktadır.

       Balıkesirin komşuları şunlardır. Doğusunda Bursa ve Kütahya, Güneyinde Manisa ve İzmir, batısında da çanakkale bulunmaktadır. Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli adasına komşudur.

       Balıkesir yüzölçümü bakımından en büyük 12. ilimizdir. En ünlü yemekleri şöyledir: Ayvalık tostu, Kazdağı çorbası, balıkesir kaymaklısı, mafiş tatlısı, kapama, mürdük aşı, askalubrus.

Yörede hayvancılık gelişmiş durumda olduğu için hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır.

Aydın İli Hakkında Bilgi

Aydın telefon kodu "256" olup, Aydın plaka numarası "09"dur.
Aydın'ın şehir nüfusu 588.552 dir. Aydın yüzölçümü 8.007 km² 'dir.

Aydın, Ege bölgesinde yer almaktadır. Tarım ve turizm açısından en gelişmiş illerimiz arasındadır. Aydın Türkiye'nin ilk demiryolunun kurulduğu ilimizdir.

Doğal Yapısı
Büyük Menderes havzasıyla bunun kuzey ve güneyinde yer alan dağlar, Aydın İli'nin doğal yapısını belirler. Büyük Menderes havzası ilin doğusundan batısına doğru genişleyerek boydan boya uzanır. Bu havzanın tabanı Büyük Menderes Irmağıyla kollarının taşıdığı alüvyonlu birikintilerle örtülmüş verimli bir ovadır. Büyük Menderes havzasının kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda Aydın Dağları uzanır. En yüksek noktası 1.831 metre olan Aydın Dağları, Küçükmenderes ve Büyükmenderes çöküntü alanlarını birbirinden ayırır. İlin güneyinde ise Menteşe dağlık bölgesinin bir bölümü yer alır. Toroslar'ın uzantısı olan bu yükseltiler, ilin en yüksek noktasını oluşturan Baba Dağı ile Aydın topraklarına girer. Batıya doğru alçalarak uzanan Karıncalı, Madranbaba, Gökbel ve Beşparmak Dağları ilin öteki yükseltileridir. Bu dağlar, Büyükmenderes ırmağına katılan Dandalas (Karacasu), Akçay ve Çine çaylarının vadileriyle yarılmıştır.
       Aydın topraklarının % 21'i ovalıktır. Yöre halkı arasında Çerkez, Aydın, Koçarlı, Söke gibi yerel adlar da alan Büyükmenderes Ovası, Denizli sınırından Ege Denizi kıyılarına kadar uzanır. denizden yüksekliği 40 metre olan ovanın genişliği yer yer 20 km'ye ulaşır. İç Batı Anadolu'da Sandıklı ve Dinar ilçeleri yakınlarından kaynağını alan Büyükmenderes Irmağı, Denizli Ovası'ndan Aydın İli topraklarına girer. Akköy'ün kuzeyinden denize dökülen ırmağın Aydın ili sınırlarıiçindeki uzunluğu yaklaşık 170 km'dir. Aydın İli'nin can damarını oluşturan Büyükmenderes'in suları yaz ve sonbahar mevsimlerinde azalır. Kış ve İlkbahar aylarında ise ırmağın kabaran suları taşkınlara yol açar. Irmak taşıdığı alüvyonlarla yatağını sığlaştırması sonucu Menderes adı verilen çok sayıda kıvrım oluşturmuştur.
       İlin güneybatısındaki Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölüdür. Büyük bölümü Muğla İli sınırları içinde kalan gölün yüzölçümü yaklaşık 65 km²'dir. Gölde birçok küçük ada vardır. Doğu kıyısında tarihî Herakleia kentinin kalıntıları bulunur. Gölde tatlı su karidesi, kefal ve sazan balıkları üretilir ve avlanır. Gölün sığ olan batı kıyıları birkaç tür göçmen kuşun konaklayıp ürediği bir yöredir. Deniz kıyısındaki bazı küçük göller dışında ilin öteki büyük gölü Akçay üzerinde kurulmuş olan Kemer Barajı'nın oluşturduğu yaklaşık 15   km²' lik yapay göldür.

İklimi ve Bitki Örtüsü
Akdeniz ikliminin egemen olduğu Aydın ilinde dağların yüksek yerleri dışında kışlar ılık, yazlar sıcak geçer. Yağışlar kış mevsimi ile ilkbahar ve sonbaharda yoğunlaşır. Aydın ilinin doğal bitki örtüsünü iklim koşulları belirler. Akdeniz bitki topluluğunun bütün türleri burada görülür. İç kesimlerinde 500-600 metre yüksekliklere kadarulaşabilen maki türleri arasında zeytin ağaçları çoğunluktadır. İl topraklarının yaklaşık % 32'sini kestane, dişbudak, ıhlamur, meşe ve çeşitli çam ağaçlarının oluşturduğu ormanlar kaplar.



       Aydında, 36 belediye ve 492 tane köy vardır.
Aydın İli'nin İlçeleri : Aydın (Merkez), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, İncirliova, Karacasu, Koçarlı, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.

Aydın İli'nin Tarihî ve Turistik Yerleri : Tavşanburnu ; Dilek Yarımadası Ulusal Parkı; Kemer Barajı; Bafa Gölü; Kadınlar Denizi; Yılancı Burnu, Odun İskelesi ve Güzelçamlı Plajları; Aydın, İmamköy, Germencik Kaplıcaları; Kuşadası Ilıcası; Güzelçamlı İçme'si; Afrodisias, Akaraka, Alabanda, Alinda, Antiokheia, Didim, Magnesia, Milet, Nisa, Priene, Tralles eskiçağ kentleri; Alihan Kümbeti; Üveys Paşa, Hasan Çelebi, Ramazan Paşa, Süleyman Bey Camileri; Nasuh Paşa Külliyesi; Atike Hanım Çeşmesi ve Türbesi; Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı.


Aydın'ın iklimi Akdeniz İklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.

Bitki örtüsü bakımından zengindir. Ormanlarda meşe, kızılçam, karaçam,çınar, çıstık çamı, ıhlamur,kuruyemiş, delice, dişbudak, defne ve kestane oldukça fazladır. Aydın'ın ovalarında ise herçeşit meyve ve sebze yetişmektedir.
Aydın İli'nin Ekonomisi
       Aydın ilinin ekonomik gelişmesinde tarımsal ürünlerin önemli yeri vardır. Aydın, Türkiye'de incir üretiminde birinci, pamuk ve zeytin üretiminde ikinci, tütün üretiminde ise 9. sıradadır. İldeki verimli ovalarda sulama ve gübrelemeye ağırlık veren ileri tarım yöntemleri uygulanır. İklimin de uygun oluşuçeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesini ve büyük ölçüde ürün alınmasını sağlar. Yağı çıkarılan ayçiçeği, susam gibi sanayi bitkileri, turunçgiller, çeşitli sebzeler, buğday başlıca ürünlerdir. Sebzecilik, seracılığın gelişmesiyle yaz-kış yapılmaktadır. Seralar kış aylarında yeraltı sıcak su kaynaklarından yararlanılarak ısıltılmaktadır. Pamuklu dokuma ve gıda sanayileri gelişmiş olan ildeki Nazilli Basma Fabrikası Türkiye'de Cumhuriyet döneminde açılan ilk fabrikalardandır. Aydın kentindeki tekstil ve Bitkisel yağ fabrikasıyla Söke Çimento Fabrikası büyük sanayi kuruluşlarıdır. Zeytinyağı, sabun, tuğla-kiremit, konserve ve tarım araçları fabrikaları yanında Nazilli'deki dondurma makinaları üreten fabrika bu alanda Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından idi.
       Irmak ve göllede yapılan tatlı su balıkçılığı da il ekonomisinde önemli bir yer tutar. Maden yatakları yönünden pek zengin olmayan ilde linyit ve cıva yataklarından yararlanılır.
       Aydın, turizm yönünden gelişmiş bir ilimizdir. Kuşadası, İstanbul ve İzmir'den sonra en çok turistin geldiği bir limandır.
Aydın İli'nin Yöresel Yemekleri; kulak çorbası, acılı güveç, kırlı kızartma, nohutlu kereviz, etli enginar,sarmaşık ve kedirgen kavurma,paşa böreği,cilav, zerde, pelvize tatlısı  ve çipura, kefal, mercan ve barbun gibi balık çeşitleri yönünden de zengindir.

Artvin İli Hakkında Bilgi

 Artvin'in telefon kodu "466" , Plaka numarası ise "08" dir.
Artvin'in Yüzölçümü 7.436  km²  olup, Artvin nüfusu ise 226.338'dir.

Artvin'in Doğal Yapısı
İl topraklarının % 80 'e ulaşan bölümü Çoruh ırmağı ve kollarının açtığı derin vadilerle yarılmış, sarp ve geçit vermez yüksek dağlarla kaplıdır. İlin en yüksek bölümünü Artvin-Rize-Erzurum sınırlarının kesiştiği yerde 3.932 metreye ulaşan doruğuyla Kaçkar Dağı oluşturur. Karcal, Kükürt, Gül ve Yalnızçam Dağları ilin öteki önemli yükseltileridir. Artvinde ovalar yok denecek kadar azdır. Kıyı kesimlerinde küçük derelerin oluşturduğu alüvyonlu düzlüklere rastlanır. Yaylalar ovalara oranla daha geniş yer kaplar. İl topraklarındaki akarsular geçtikleri yerlerde dar ve derin vadiler oluşturmuştur. Bu vadilerin bir bölümü dağ sınırlarını birbirinden ayıran paralel diziler durumundadır. Bazıları oldukça dik ve derindir. Artvin topraklarına Erzurum sınırından giren Çoruh Irmağı ilin en büyük akarsuyudur. Ormanlarla kaplı dağlardan doğan çok sayıdaki irili ufaklı çay ve derenin büyük bölümü Çoruh'a katılır.Çoruh Irmağı'nın Artvin ile Borçka kentleri arasında genişleyen yatağındaki akışı düzenli olduğundan büyük kayıklarla taşımacılık yapılır. Yüzölçümü ve nüfusu açısından Türkiye'nin en küçük illerindendir.


Artvin, Türkiyenin Doğu karadeniz Bölgesinde Karadenize kıyısı bulunan bir ilimizdir. Komşuları Ardahan, Erzurum ve Rize'dir. Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. En önemli akarsuyu çoruh nehridir.

       Artvin, boğaları ile meşhurdur. Artvin'in  %55'i ormanlarla kaplıdır. Murgul'da bakır madeni vardır. Artvin'in il nüfusunu Gürcü, Kıpçak Türkleri ve Lazlar oluşturmaktadır.
     Artvin'in iklimi, Tipik bir karadeniz iklimidir. Kıyı kesimleri ılık ve yağışlıdır. Yüksek kesimleri ise soğuk ve kar yağışlıdır.

     Artvin'in ekonomisi : Çay, fındık ve kivi tarımına dayanmaktadır. Ancak Artvin'in Yusufeli ilçesinde zeytin ve pirinç tarımı yapılmakradır.
     Artvinde Karadeniz ve Kafkas kültürü hakimdir. Bölgede geleneksel boğa güreşleri festivali yapılmaktadır. Kafkasör festivali bunların en ünlüsüdür. Doğu Karadeniz Bölgesinin doğu ucunda yer alan Artvin ilinin toprakları genellikle dağlıktır. türkiye ile SSCB arasındaki Sarp sınır kapısının 1988'de açılmasıyla turizm, transit taşımacılık ve ticaret yönünden ilin önemi artmıştır.

Artvin'in İlçeleri :
 Artvin'in merkez ilçesi ile birlikte 8 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar :
Ardanuç, Arhavi, Artvin, Borçka, hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli dir.

Artvin'in Tarihî ve Turistik Yerleri :
Kafkasör, Mersevan Düzlüğü; Hatila Deresi; Ilıca Köyü ve Otingo Çermikleri; Ciskaro Madensuyu; Kopmuş, Kemalpaşa, Sarp Plajları; Artvin, Boselt, Melo, Ardanuç, Parih Kaleleri; Salihbey Camisi; Osmanlıların camiye çevirdiğiİşhan (Kanlı) Kilisesi; Camandar Baba, Sefer Paşa, Zor Mustafa Bey Türbeleri; Çelebi Efendi, Mehmet Bey Çeşmeleri; Çoruh Köprüsü.
   
   
Artvin'in Yöresel Yemekleri : Motrella, Lapurçen, Puçuko, Çinçar, Gemdimalı, Hamsi ve karalahana çeşitleri...