22 Aralık 2011 Perşembe

Artvin İli Hakkında Bilgi

 Artvin'in telefon kodu "466" , Plaka numarası ise "08" dir.
Artvin'in Yüzölçümü 7.436  km²  olup, Artvin nüfusu ise 226.338'dir.

Artvin'in Doğal Yapısı
İl topraklarının % 80 'e ulaşan bölümü Çoruh ırmağı ve kollarının açtığı derin vadilerle yarılmış, sarp ve geçit vermez yüksek dağlarla kaplıdır. İlin en yüksek bölümünü Artvin-Rize-Erzurum sınırlarının kesiştiği yerde 3.932 metreye ulaşan doruğuyla Kaçkar Dağı oluşturur. Karcal, Kükürt, Gül ve Yalnızçam Dağları ilin öteki önemli yükseltileridir. Artvinde ovalar yok denecek kadar azdır. Kıyı kesimlerinde küçük derelerin oluşturduğu alüvyonlu düzlüklere rastlanır. Yaylalar ovalara oranla daha geniş yer kaplar. İl topraklarındaki akarsular geçtikleri yerlerde dar ve derin vadiler oluşturmuştur. Bu vadilerin bir bölümü dağ sınırlarını birbirinden ayıran paralel diziler durumundadır. Bazıları oldukça dik ve derindir. Artvin topraklarına Erzurum sınırından giren Çoruh Irmağı ilin en büyük akarsuyudur. Ormanlarla kaplı dağlardan doğan çok sayıdaki irili ufaklı çay ve derenin büyük bölümü Çoruh'a katılır.Çoruh Irmağı'nın Artvin ile Borçka kentleri arasında genişleyen yatağındaki akışı düzenli olduğundan büyük kayıklarla taşımacılık yapılır. Yüzölçümü ve nüfusu açısından Türkiye'nin en küçük illerindendir.


Artvin, Türkiyenin Doğu karadeniz Bölgesinde Karadenize kıyısı bulunan bir ilimizdir. Komşuları Ardahan, Erzurum ve Rize'dir. Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. En önemli akarsuyu çoruh nehridir.

       Artvin, boğaları ile meşhurdur. Artvin'in  %55'i ormanlarla kaplıdır. Murgul'da bakır madeni vardır. Artvin'in il nüfusunu Gürcü, Kıpçak Türkleri ve Lazlar oluşturmaktadır.
     Artvin'in iklimi, Tipik bir karadeniz iklimidir. Kıyı kesimleri ılık ve yağışlıdır. Yüksek kesimleri ise soğuk ve kar yağışlıdır.

     Artvin'in ekonomisi : Çay, fındık ve kivi tarımına dayanmaktadır. Ancak Artvin'in Yusufeli ilçesinde zeytin ve pirinç tarımı yapılmakradır.
     Artvinde Karadeniz ve Kafkas kültürü hakimdir. Bölgede geleneksel boğa güreşleri festivali yapılmaktadır. Kafkasör festivali bunların en ünlüsüdür. Doğu Karadeniz Bölgesinin doğu ucunda yer alan Artvin ilinin toprakları genellikle dağlıktır. türkiye ile SSCB arasındaki Sarp sınır kapısının 1988'de açılmasıyla turizm, transit taşımacılık ve ticaret yönünden ilin önemi artmıştır.

Artvin'in İlçeleri :
 Artvin'in merkez ilçesi ile birlikte 8 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar :
Ardanuç, Arhavi, Artvin, Borçka, hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli dir.

Artvin'in Tarihî ve Turistik Yerleri :
Kafkasör, Mersevan Düzlüğü; Hatila Deresi; Ilıca Köyü ve Otingo Çermikleri; Ciskaro Madensuyu; Kopmuş, Kemalpaşa, Sarp Plajları; Artvin, Boselt, Melo, Ardanuç, Parih Kaleleri; Salihbey Camisi; Osmanlıların camiye çevirdiğiİşhan (Kanlı) Kilisesi; Camandar Baba, Sefer Paşa, Zor Mustafa Bey Türbeleri; Çelebi Efendi, Mehmet Bey Çeşmeleri; Çoruh Köprüsü.
   
   
Artvin'in Yöresel Yemekleri : Motrella, Lapurçen, Puçuko, Çinçar, Gemdimalı, Hamsi ve karalahana çeşitleri...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder