19 Aralık 2011 Pazartesi

Amasya

Amasya ili Türkiye'nin orta karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer almaktadır. Komşuları Tokat, Yozgat, Çorum ve Samsun'dur.

        Amasya'nın yüzölçümü, 5.701 km dir. merkez nüfus 219.541 olmakla beraber, çevre ilçeler ve köylerle beraber toplam nüfus 334.786' dır.

        Amasya'nın telefon kodu "358", plaka no "05" tir.
Amasya'nın İlçeleri
       Amasya (Merkez), Göynücek, Gümüşhacıköy, Merzifon, Suluova, Taşova.

Amasya'nın Tarihî ve Turistik Yerleri
       Amasya Kalesi, Kaya mezarları, Gökmedrese Külliyesi, Torumtay Türbesi, Burmalı  Minare Camii, Sultan Mesut Türbesi, Bimarhane, Büyükağa ve küçükağa Medreseleri, Yörgüç Paşa Camii, Mehmet Paşa Camii, Sultan Beyazıd Camii, Beyazıd Kütüphanesi, Borabay Gölü, Çakallar ve Karakaya mesireleri.



 Amasya'nın Coğrafî Yapısı
       Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Amasya ilinin toprakları sarp sıradağlarla kıyıdan ayrılır. Amasya il toprakları Akdağ, Karaömer Dağı, İnegöl Dağı ve Sakarat Dağı, gibi fazla yüksek olmayan dağlarla engebelidir. İlin en yüksek noktası kuzeyde, Karaömer Dağı'nın uzantısı olan Akdağ'ın Taşlıtepe doruğu'dur. Yeşilırmak bu dağları geniş boğazlar ve vadilerle yararak il topraklarını boydan boya aşar. Bu arada başta çekerek ve tersakan Çayı olmak üzere birçok önemli kolla beslenir. Yeşilırmak ve kollarının çevresinde, il topraklarının yaklaşık %20'sini kaplayan Suluova, Taşova ve Gümüşova gibi geniş ve verimli ovalar yer alır.


Amasya'nın İklimi ve Bitki Örtüsü
      Amasya'nın iklimi genellikle ılımandır ve Karadeniz ile İç Anadolu Bölgelerinin iklimleri arasında bir geçit özelliği gösterir. güneyde yayla ikliminin etkisiyle yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Kuzeyde iklim koşulları daha serttir. Her iki kesimde de yağışlar daha çok kış aylarında düşer.
      Amasya il topraklarının % 16'sı ormanlıktır. Dağların alçak yamaçlarında meşe, kestane, dişbudak, ıhlamur, sarıçam ve yükseklerde ise köknar ve ladin ağaçları yayılır.

      Amasya'nın elması meşhurdur. Elmaların küçük cinsine misket, büyük cinsine de kabak elması denir. Tütünü kalitelidir. Turhal civarında ise bol bol şekerpancarı yetiştirilir. Meyve sebzesi çoktur. Bamyası meşhurdur. Bamyanın sultani cinsi taze iken tüketilir. Karabamya ipe dizilerek kurutulur ve bütün sene kullanılır. Taşova ve Suluova en bereketli yerleridir.



Amasya'nın Ekonomisi
Amasya ilinde halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. Yeşilırmak ve kollarının suladığı ovalarda çeşitli ürünler, en çok da buğday ve arpa gibi tahıllar yetiştirilir. Şekerpancarı, tütün, ayçiçeği ve kenevir ilde üretilen başlıca sanayi bitkileridir. Amasya'da önemli ölçüde domates, kabak ve bamya da yetiştirilir. Özellikle meyve tarımı çok gelişmiştir. Elmasıyla ülke çapında ün kazanan Amasya'da ayrıca kiraz ve şeftali başta olmak üzere armut, ayva, kayısı, erik, vişne ve üzüm gibi meyveler yetiştirilir.
       İldeki sanayi etkinliği tarım ürünlerinin işlenmesine dayanır. Şeker, hayvan yemi, ayçiçek yağı, meyve ve sebze suları, süt fabrikaları ve çok sayıda un fabrikası vardır. Çeltek'teki kömür ocaklarından çıkarılan linyit, Amasya ve çevre illerdeki şeker fabrikalarının yakıt gereksinimini karşılar. Besi hayvancılığının gelişmekte olduğu Amasya'da ayrıca hayvan ürünlerini değerlendirmek için bir et kombinası kurulmuştur.


       
Amasya'nın Yöresel Yemekleri
Sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası, bakla dolması, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, pastırma pağallemesi, dene hasudası,gelin parmağı, gömlek kadayıfı v.s dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder