18 Aralık 2011 Pazar

Afyonkarahisar

  Afyonkarahisar'ın yüzölçümü 14.230 km², Nüfusu ise 666.978 dir.
 Afyonkarahisarın plaka numarası "03" olup, Telefon kodu ise "272" dir.



     Akarsuları : Akarçay, Aksu deresi, Seyitler çayı, Çayözü deresi, Çay deresi, Kali çayı dır.

     Gölleri : Akşehir gölü, Eber gölü, Karamık gölü, Acı göl, Işıklı gölü dür.


 Afyonkarahisar Hakkında Bilgi 
       Afyonkarahisar, Türkiye'nin Ege bölgesinde yer almaktadır. Komşuları, Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya'dır. Afyankarahisar il merkezi nüfusu 181 bin, ilçe ve köylerle birlikte toplam nüfus ise 901 bindir.
Başlıca dağları ; Sultan dağları, Akdağ, Emir dağları, Kumalar dağı, Ahır dağı, Kızılçal Dağı, Paşa dağı, Kasım dağı, Kirseli dağı, İlbulak dağı, Asar dağı, Eyerli dağı dır.


Afyon'un İlçeleri
Afyonkarahisar (Merkez), Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, İhsaniye, İscehisar, Sandıklı, Sincanlı, Sultandağı, Şuhut.

Afyon'un Tarihî ve Turistik Yerleri
 Frig Kaya Anıt Mezarları, Afyonkarahisar Kalesi, Gazlıgöl ve Sandıklı Kaplıcaları, Ulu Camii, Gedik Ahmed Paşa Külliyesi, Arkeoloji Müzesi, Kocatepe ve Zafer Anıtları. 
       Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nde Kusura, Yazılıkaya ve Hacılar'dan çıkarılmış tarih öncesi buluntular ile Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerinin yapıtları yer alır. Gedik Ahmed Paşa Medresesinde ve Afyonkarahisar Etnografya Müzesi'nde de Türk-İslam sanatından örnekler ve Afyonkarahisar çevresinden derlenenetnografya yapıtları sergilenir.  


        Dünyanın yün borsası Afyon'un Bolvadin ilçesindedir. Sandıklı ve Şuhut ilçeleri ise patatesi ile ünlüdür.
Afyondaki bazı ünlü kaplıcalar ise şunlardır. Bolvadin Heybeli kaplıcası, Gazlıgöl Kaplıcası, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Ömer Gecek Kaplıcası.


Afyon'un Coğrafî Yapısı
Afyonkarahisar İli'nin toprakları, Ege Bölgesi'nin denize dik uzanan dağları arasında sıkışıp kalmış bir yayla görünümündedir. Bu toprakların yarıya yakını dağlıktır. Güneyde Toroslar'ın uzantısı olan Sultan Dağları'nın Afyonkarahisar sınırlarına giren ucu, Isparta ile doğal sınır oluşturan Karakuş Dağlarıyla 90 °C lik bir açı yaparak kesişir. Emir Dağları ile Sultan Dağları arasında, Akşehir ve Eber Gölleri'nin yer aldığı kapalı bir havza vardır. Sandıklı Dağları güneyde Afyon ovasına kadar uzanır. sultan Dağları üzerindeki Topraktepe Doruğu 2.581 metre yüksekliğiyle ilin en yüksek noktasıdır.
        Deniz seviyesinden 1.000 metre kadar yükseklikteki ovalar il topraklarının yaklaşık beşte birini kaplar. Akarsu vadileriyle yarılmış, tarıma elverişli olan bu ovaların başlıcaları Dinar, Dombayova, Sandıklı, Küçük ve Büyük Sincanlı, Şuhut ve Afyon Ovaları'dır. 
       İl topraklarını sulayan küçük akarsuların en önemlileri Kûfi Çayı ile Akarçay'dır. Bu çayların ve kollarının taşıdığı alüvyonlarla zenginleşen ovalar verimli tarım alanlarıdır. Kûfi Çayı Sandıklı- Dinar ovalarının sularını toplayarak Büyükmenderes'e boşaltır. Taşıdığı su miktarı mevsimlere göre değişen bu çay yazın iyice yatağına çekilir. yağışlı mevsimlerde ise taşkınlara yol açar. Afyonkarahisar kapalı havzasından çıkarak Eber Gölü'ne dökülen Akarçay ise Şuhut Ovası'ndan doğan Kali Çayı ile, Sincanlı Ovası'ndan doğan Bacak deresini alır. Yaz aylarında kuruyacak duruma gelen Akarçay ve kolları da ilkbaharda taşkın tehlikesi yaratır. Kali Çayı üzerinde Selevir Barajı çok küçük bir akarsu olduğu halde baharda iyice kabaran Seyitler Çayı üzerinde de Seyitler Barajı kurularak sel sularının zararları önlenmiştir. 
       Afyonkarahisar ilinin sınırları içinde üç göl vardır. İlin doğusundaki Eber Gölü, kıyıları sazlık ve kamışlık olan sığ bir göldür. Denizden 995 metre yükseklikteki bu göl sularını küçük bir akarla Akşehir Gölü'ne boşaltır. Yarısı Konya, yarısı Afyonkarahisar sınırları içinde kalan Akşehir Gölü'nün suları ise tuzludur. Burdur çöküntü havzasında oluşan Acıgöl, Denizli ile Afyonkarahisar arasında sınır çizer. 


Afyonkarahisar'ın İklimi ve Bitki Örtüsü  
 
       Afyonkarahisar'ın iklimi, kışlarının soğuk ve kar yağışlı, yazlarının sıcak ve kurak olmasıyla Ege Bölgesinden çok İç Anadolu'nun bozkır iklimine benzer. İlkbahar ve sonbaharda yağışlar yağmur biçiminde gerçekleşir. İlin ortalama yıllık yağış miktarı 455 mm'dir. En çok yağış Mayıs Ayında, en az yağış Ağustos ayında düşer. 
       İklim koşullarının etkisiyle ilin bitki örtüsü de daha çok bozkır özellikleri gösterir. Dağların batıya bakan yamaçlarında ormanlıklar yer alırken, yaylalar bozkır görünümündedir. Ormanlar il topraklarının %10'unu oluşturur.


Afyonkarahisar'ın Ekonomisi
       Tarım ve hayvancılık ilin başlıca geçim kaynağıdır. Ekilebilir toprakların en az üçte ikisinde başta buğday ve arpa olmak üzere tahıl yetiştirilir. Daha çok yöre halkınca tüketilen bu tahılların dışında ilin gelir getiren en önemli tarımsal ürünü haşhaştır. Türkiye haşhaş üretiminin yarısını Afyonkarahisar sağlar. Haşhaş kapsüllerinden tıpta yararlanılan afyon tohumlarından ise yağ çıkarılır. Küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Şekerpancarı, ayçiçeği ve patates de ilin başlıca tarımsal ürünleridir. 
       İldeki hayvan varlığının yarıya yakınını koyun oluşturur. Yünü değerli olan tiftik keçisi yetiştiriciliği de gelişmiştir. 

       Yurdun her yanına bağlanan kara ve demiryolları üzerinde olmasına karşın Afyonkarahisar'da sanayi gelişmemiştir. En büyük kuruluşlar devlet yatırımları olan çimento ve şeker fabrikalarıdır. Demiryolu yapımında kullanılan beton travers, ilaç sanayisi için Afyon sütünü işleyen alkaloit, et ve süt hayvanı yetiştiriciliğini geliştirmek için kurulan yem, göllerin saz ve kamışlarını değerlendiren selüloz, malt, halı ipliği, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun tereyağı ve peynir fabrikaları et kombinası ilde yer alan öteki sanayi işletmeleridir. 2000 yıllık tarihi olan mermercilik bugünde il ekonomisi için önem taşır. 
       Afyonkarahisar'ın şifalı yeraltı suları efsanelere konu olmuştur. İlin hemen her yarinden fışkıran bu yeraltı suları günümüzde de içme ve kaplıca olarak değerlendirilir. Özellikle Gazlıgöl ve Sandıklı kaplıcalarında sağlık turizmi gelişmektedir. Mineraller yönünden zengin olan Afyonkarahisar madensuyu Kızılay işletmelerinde şişelenerek tüm yurtta satılır. 
       Haydarpaşa'dan güneye inen demiryolu afyon'u bir uçtan öbür uca kadar keser. İl merkezi tam anlamıyla bir kavşak yeridir. Ankara ve İstanbul'dan gelen trenler burada batıya ve güneye yönelir. Karayolları açısından da hemen hemen bölgedeki bütün yolların birleştiği yerdir. 

       Kaymağıyla ünlü Afyon ili, et, tavuk ve yumurtacılıkta oldukça gelişmiştir. Mermer ve traverten taşında dünyanın önde gelen üreticilerindendir. Haşhaşın anavatanı afyonkarahisardır.İsce hisar ilçesinden dünyanın en kaliteli beyaz mermeri çıkmaktadır.




Afyonkarahisar Oteller

Güral Afyon Wellness Convention
   
İzmir Yolu 7.km
Afyon - Afyon Merkez



Oruçoğlu Termal Otel Resort
   
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar


Oruçoğlu Termal Otel Resort
   
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar


Anemon Afyon Spa Convention Center
   
İzmir Yolu 7.km
Afyon - Afyon Merkez


Korel Termal Otel Resort Spa
   
Kütahya Karayolu
Afyon - Karahisar


Gürses Termal Otel
   
Sandıklı
Afyon - Karahisar


Safran Thermal Resort Sandıklı
   
Hüdai Kaplıcaları
Afyon - Sandıklı


İkbal Deluxe Termal Otel
   
İzmir Karayolu
Afyon - Karahisar


Özgül Termal Tatil Köyü
   
Afyon - Gazlıgöl


Sandıklı Park Termal Otel
   
Hüdai Kaplıcaları
Afyon - Sandıklı

 En Popüler Afyon Otelleri
Güral Afyon Wellness Convention
Anemon Afyon Spa Convention Center
Korel Termal Otel Resort Spa
Oruçoğlu Termal Otel Resort
Safran Thermal Resort Sandıklı
Gürses Termal Otel
Özgül Termal Tatil Köyü
Sandıklı Park Termal Otel
İkbal Deluxe Termal Otel

 Afyonkarahisar'ın Yöresel Yemekleri
Enginar dolması, paça, keşkek, kaymaklı güllaç, Afyon böreği, Göce köftesi, Afyon lokumu, taze Göce tarhanası, haşhaşlı katmer, nişan kurabiyesi, Afyon kebabı, mercimekli bükme, haşhaşlı şepit tatlısı, erişte baklavası, su muhallebisi, gülvarak, kaymaklı ekmek kadayıfı, kuşburnulu muhallebi,patlıcan böreği, kavurmalı patkcan kebabı, patkcan kül, imam bayıldı, patlıcan köftesi, maydanoz musakka, Mekke göllesi sayılabilir.
 





    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder